A következő PC forradalom

Intel PC

Gondolatok a Microsoft bukásáról, a nyílt forrású szoftverekről és a mindig iránymutató almás vállalatról. Mindez a legkisebb elfogultság nélkül egy aktív Linux, Mac, Android, Windows Phone és iOS felhasználótól, aki szereti ha minden úgy működik, mint ahogy annak kell.

Az Apple a napokban bejelentette, hogy az új operációs rendszere és a hozzátartozó iLife és iWork csomag ingyenesen elérhető lesz a Mac App Store-ból. Ez miért érdekes?

Windows 8 Event, Kína

Azért, mert amikor a Windows 8-at bemutatták, akkor a játékfejlesztők felháborodtak, mivel nagyon sok lehetőségük elveszett – ebbe most nem akarok részletesen belemenni, ha nem probléma -. Így ők sorra jelentették be, hogy áttérnek és a Linux lesz a fő platformjuk. Erre a Valve is lépett és bejelentették saját konzoljukat, ami a gépre is 2014-től hivatalosan letölthető, ingyenes Steam OS-t fogja futtatni. Ami történetesen az Ubuntu nevű, igen népszerű disztribúcióra épül. És mint már mondtam, ingyenes. Ezekután, az otthoni gépeket többnyire játékra használják, miért ne váltanának?

Apple iLife és iWork ikonok iOS 7-en

Kicsit visszább említettem, hogy az iWork és az iLife csomag is ingyenes lesz. Ez miért érdekes? A játékokon kívül még egy dolog van, ami nagyon nagy részét kiteszi a Windows előnyeinek, ez pedig az Office termékcsomag. A Wordnek az Apple Pages, míg Excelnek a Numbers és Powerpointnak a Keynote alkalmazása felel meg. Ezek nagyon sok előnnyel rendelkeznek a Microsoft féle megoldáshoz képest, de őszintén megmondom, még vannak bennük hiányosságok. Erre van is okuk: ezeket az alkalmazásokat az utóbbi időben főként mobilra és újonnan böngészőre tervezik. A cél az, hogy minden eszközön szépen lassan egyenértékű legyen. És ingyenes.

Tehát akkor a játékipar és az alapszintű irodai felhasználás kilőve. Nagyon kevés dolog maradt, amit a Bill Gates által megálmodott platformon lehetne csak futtatni. Ha még mindig nem látod, hogy miért most következik a Microsoft legrosszabb időszaka, akkor segítek még egy kicsit. A Microsoft kifejezetten szoftverekkel foglalkozik, így nincs lehetőségük ingyenesen elérhetővé tenni a programjaikat, ellenben az Apple-el – aki a hardver-eladásból él -, vagy a Linux-al, amit egy nagyon jó, összetartó közösség épít “hobbi” szinten.

Szerintem a mondandómat értitek. Az Apple gépeket gyakran túlárazottnak itélik meg, míg valójában nem a gépet, hanem a hozzáadott szolgáltatásokat (!) és – ha a konkurenciához akarjuk őket hasonlítani – a szoftvereket fizetik meg rajta. Végezzetek számításokat és rájöttök, hogy ha teljesen legális úton akarnátok egy Windows PC-t összetenni Office-al, eredeti rendszerrel és a többi, akkor ugyanott lennétek árban. Csak nem egy hardverileg is érezhetően felsőkategóriás gépetek lenne. Ha valaki nem hiszi el, vagy az ő számításai nem ezt bizonyítják, akkor pedig ott a Linux, amivel ugyanazt meg tudjátok csinálni. Ha nem is most, de hamarosan…

SteamOS a nappaliban

Én úgy érzem, hogy a Windows szépen lassan át fogja venni a Linux helyét a népszerűségi listán. Legyen az 2, 5 vagy akár 10 év, de hamarosan el fog jönni az az idő is. A Microsoftnak kicsit jobban rá kéne feküdnie és végre tényleg kiadni egy jó terméket (fizikait!). Mondjuk a Surface új változatát ne rontsák el úgy, mint az elsőt, mert az borzalmas volt.

Kommentben nyugodtan elmondhatjátok a véleményeteket, trollkodhattok, azért van!
Mindenkinek kellemes hétvégét, iskolásoknak kellemes szünetet kíván a WebRagacs!

Bálint írása –

Középiskolás kocka. Szabadidejében zenéléssel, filmezéssel és persze bulizással foglalkozik. Jelenleg Windows 8-ra, Mac-re és iOS-re ír programokat. Korábban mélyrehatóan foglalkozott Androiddal, Linux-szal és webfejlesztéssel is. Internetes közösségi életetét többek között itt és Twitteren éli ki.

 • Ha tetszett a cikk, osztd meg!

Eddig 4 hozzászólás érkezett. Szólj hozzá!

 1. ofalvai

  A Microsoftnak hardver szempontjából ott van a Nokia, össze tudnák hangolni a hardvert a szoftverrel, jó lenne ebből látni valamit a jövőben. Egyébként nem kell félteni az MS-t, van még sok más területe (pl. Xbox, WP), szerintem egy ideje már rájöttek, hogy nem a PC mindenek felett a jövő.

 2. Bálint

  Ezzel egyetértek, de itt a Microsoftról, mint közismert pc piaci vezető cégről van szó. Az Xbox One-al elég nagy vermet ásott most magának és nem győzi puszilgatni a sebeket, amiket a (volt) elktötelezett felhasználóinak okozott (mint pl nekem…). Mint azt már tudhatod, jelenleg is fejlesztek Windows Phone-ra, ez nem véletlen. Második kedvenc platformom.

  Kiemelem mégegyszer: “A következő PC forradalom” a téma, így más eszközök nem érdekesek. Csak a pc-k és a tabletek és azok ár-érték aránya.

  1. ofalvai

   Csak kérdés, hogy lesz-e következő forradalom 🙂 PC, mint olyan, szerintem nem halott, de nem lesznek már hatalmas újítások.

 3. Bálint

  Én PC-nek veszem már a tableteket is, viszont az “okoscuccok” nem egyenértékűek a PC-vel. Illetve akik számítógépen dolgoznak – programozók, webfejlesztők és grafikusok az én területenről legalábbis), azok még jóideig azon is fognak. Pont ez az ami miatt megváltozik minden.

  Átlag felhasználóknak, nagymamáknak, anyukámnak, blabla nem hogy elég, de sokkal jobban megfelel egy tablet. Én a gépet munkára használom. Social Networkingre, böngészésre, filmezésre és egyéb alap dolgokra viszont iPadet. Arra való, és arra jobb is mint a gép.

  Mindennek megvan a maga helye.

A kommentelési lehetőség zárolva van ehhez a cikkhez.

Partnereink

ONetDev webfejlesztés

PlayBlink Steam nyereményjáték

PrivateTunnel ingyenes VPN

Jateknaplo.blog.hu indie játék blog

Támogatás

A Webragacson nem jelenítünk meg hirdetéseket mert mi sem szeretjük ha mindenhonnan reklámok kandikálnak. Azonban ennek ellenére az oldal működtetése pénzt kíván, a cikkek megírása pedig sok energiát és időt. Ha kedveled a munkásságunk és PayPal felhasználó vagy, a lentebbi "Donate" gomb segítségével támogathatsz minket.

Designed by Webragacs (A Smashing Magazine ötlete alapján). © 2012 WEBRAGACS. MINDEN JOG FENNTARTVA. Az oldalt a Wordpress motorja hajtja.