Közzététel a nevedben – Engedély a szemetelésre

Gépelő úriember

Biztos vagyok venne, hogy nagyon sokan örülünk annak, hogy egy kattintással regisztrálhatunk szinte bármilyen oldalra a Facebook és Twitter segítségével. A kényelemmel kapcsolatban természetesen jogosan merülhetne fel adatvédelmi kérdések, de a visszaélések viszonylag egyszerűen elkerülhetőek ha odafigyelünk, hol használjuk az egy kattintásos (inkább 2 vagy 3) bejelentkezés lehetőségét. De mi történik akkor, ha a “közzététel a nevedben” jogosultság kéregetése konstanssá és válik indokolatlan esetekben is.

Én személy szerint nem félek attól, hogy egy oldal megtudja a nevem és az e-mail címem, hisz azok már-már közkincsek, bárki számára hozzáférhetőek. Még az sem riaszt el túlzottan, ha egy alkalmazás hozzáfér a barátaim listájához, az is publikus. Az viszont, amikor határokat nem ismerve minden egyes alkalmazás őrült kéregetésbe kezd, hogy a nevemben tehessen tartalmakat közzé, már kiveri a biztosítékot.

Mit is takar pontosan a “közzététel a nevemben” jogosultság? Pontosan azt! Az alkalmazás (akár) gátlástalanul, (jóformán) korlátok nélkül írogathat bármit a profilunkra, anélkül, hogy ehhez mi külön hozzá kellene járuljunk. Ezzel nem is lenne túl nagy probléma, ha ez teljesen opcionális lenne az alkalmazás és a Facebook részéről is. A dolog ott válik érdekessé, amikor az alkalmazások addig nem használhatók, amíg a profilunkra nem írhatnak. (Tehát a “közzététel a nevedben” jogosultság a Facebook részéről továbbra is opcionális, de az alkalmazás részéről kötelező).

FB alkalmazásbeállítás

Úgy gondolom, hogy az esetek döntő többségében erősen indokolatlan, hogy ilyen jogosultság hiánya miatt megtagadják az alkalmazás a használatot. Arról pedig senki ne próbáljon győzködni, hogy milyen jó ha egy alkalmazás bármikor bármit közzétehet a profilomon. Természetesen ez a jogosultság utólagosan visszavonható (Twitter esetén a teljes hozzáférést lehet csak visszavonni), de ettől a probléma még megmarad.

Hiába a kis extra listaelem, hogy adott alkalmazás tette közzé a bejegyzést a profilunkra, az alkalmazásfejlesztőknek élnie kellene azzal a lehetőséggel, hogy az opcionális jogosultság ne csak elméletben legyen opcionális. (Technikailag sem túl bonyolult a helyzet, ugyanis az első bejelentkezés után is lehet további jogosultságokat kérni.) Gondolj bele, van olyan ember akinek megengednéd, hogy a nevedben beszéljen bármit, amiért majd te vállalod a felelősséget?

Koller József írása –

Közel tíz éve foglalkozom informatikával, azon belül főként a webfejlesztéssel. Nem vagyok designer, de ettől teljesen függetlenül rajongok a szépen megtervezett grafikákért. Munkám első sorban a háttérben zajlik, ugyanis "kódolással" foglalkozom.

  • Ha tetszett a cikk, osztd meg!

Partnereink

ONetDev webfejlesztés

PlayBlink Steam nyereményjáték

PrivateTunnel ingyenes VPN

Jateknaplo.blog.hu indie játék blog

Támogatás

A Webragacson nem jelenítünk meg hirdetéseket mert mi sem szeretjük ha mindenhonnan reklámok kandikálnak. Azonban ennek ellenére az oldal működtetése pénzt kíván, a cikkek megírása pedig sok energiát és időt. Ha kedveled a munkásságunk és PayPal felhasználó vagy, a lentebbi "Donate" gomb segítségével támogathatsz minket.

Designed by Webragacs (A Smashing Magazine ötlete alapján). © 2012 WEBRAGACS. MINDEN JOG FENNTARTVA. Az oldalt a Wordpress motorja hajtja.