Steam közösség 1. rész – Játékok ingyen

Steam

Ez egy cikksorozat első darabja, amit a magyar Steam felhasználóknak címzünk, bemutatva néhány kevésbé ismert lehetőséget arra, hogyan lehet mindent egy picit olcsóbban, gyorsabban és könnyebben beszerezni. A sorozatban még azok is találnak majd maguknak olvasnivalót, akik kis költségvetéssel rendelkeznek a játékvásárlásokkal kapcsolatban. A sorozat első darabja kifejezetten nekik szól.

Bár sokan kételkednek benne, valójában tényleg léteznek olyan oldalak, ahol Steam játékokra tehetünk szert ingyenesen, mert még léteznek a világban olyan önzetlen emberek, akik elajándékozzák felesleges játékaikat. Mielőtt előre rohannál, fontos megjegyezni, hogy szükséged lesz egy jó adag szerencsére is, mert ezeket a játékokat bizony meg kell nyerned. Tévedsz, ha azt hiszed hogy tonnaszám az öledbe hullani. De erről részletesen olvashatsz még a cikk folytatásában.

Hogyan is működik ez a világ?

Alapvetően a Steam közösségnek van egy rétege, aki kicsit mikulásnak képzeli magát. Azaz, ha szert tesz egy játékra (legyen az kulcs vagy ajándék), nem mindig az az első gondolata, hogy mire tudja majd elcserélni, hanem az, hogy mennyire fog majd örülni neki az, aki majd megnyeri. Ugyanis több olyan oldal is van, ahol a felesleges játékunktól meg lehet szabadulni.

Az ilyen oldalakon felhasználóként “benevezhetünk” a felajánlott játékokra, ezzel jelezzük, hogy szeretnénk megszerezni a játékot. Ezek után – oldaltól függően – a játék kisorsolásra kerül véletlenszerűen a nevezők között. A végtelenségig egyszerű, benevezünk több tucat játékra ingyenesen, majd izgatottva várjuk, hogy megnyerjük. Olyan ez mint a lottó vagy TippMix.

Ebben a cikkben 3 különböző oldalról fogunk mesélni, ahol ilyen nyereményjátékra lehetőség van. Természetesen ezen kívül vannak még létező alternatívák, de mi csak a nagyobbakkal foglalkozunk, amiken nyerhetünk és meg is kapjuk a játékokat. (Létezik néhány oldal, amin a jobb címeket előre meghatározott személyek kapják.)

PlayBlink

PlayBlink az egyik legösszetettebb és legizgalmasabb nyereményjáték oldal mind közül. Az oldal talán azért is működik ilyen jól, mert vannak úgy nevezett “jótékonysági tagok”, akik pénzért cserébe extra esélyeket kapnak. Ez kissé igazságtalannak tűnhet elsőre, de ha azt nézzük, hogy a pénz egy részéből az oldal üzemeltetői újabb játékokat vásárolnak és osztanak szét, akkor már egészen más megvilágításba kerül a “prémium” előfizetés.

Play Blinked

Itt alapvetően szintek határolják be, hogy milyen játékokra jelentkezhetünk, amit azzal tudunk növelni, ha mi is felajánlunk játékot vagy jótékonysági tagokká válunk. Nagyon fontos, hogy nem kell sem ajándékoznunk sem előfizetnünk ahhoz, hogy elindulhassunk a nyereményjátékokon, csupán akkor ha szeretnénk növelni az esélyeink.

Az oldalon teljesen véletlenszerűen (hagyományosan) nyerjük a játékokat, amik időnként kis minijátékokkal (Blinkeled és Blink Shooter) vannak összekötve (minél több pontot érsz el benne, annál nagyobb lesz az esélyed). Azért, hogy ne tudjon bárki minden játékra nevezni, a rendszer pontokkal korlátoz mindenkit, ami óránként “újraterem” egyet. (Például a Sleeping Dogs 35 pontot kóstál, azaz a nevezéshez 35 órányi pontra van szükség, de egy kisebb címért 1-8 pontot kell csak odaadnunk). Az oldalon úgy is szerezhetünk újabb pontokat, hogy teljesítünk bizonyos achievement-eket vagy meghívjunk barátainkat is játszani.

Az oldalon mégsem ezek a legjobb dolgok, hanem az, hogy megéri az üzenőfalat figyelni, ahol más felhasználók aktiválható kulcsokat osztogatnak. Ha itt esetleg szert tennénk egy kulcsra, akkor már csak annyi dolgunk van hogy Steam kliensünkben aktiváljuk (Játékok -> Termék aktiválása Steamen). Érdemes figyelni, hogy mikor kezd el beszélgetni a “law” nevezetű felhasználó, mert ő az oldal tulajdonosa.

 SteamGifs

Az egyik legidősebb oldal, a PlayBlink-nél jelentősen egyszerűbb. Itt nincsenek szintek, helyette viszont van “jótékonysági mutató”, ami az elajándékozott játékok piaci értéke alapján kerül kiszámolásra. Természetesen itt is jelentkezhetünk játékokra, anélkül hogy elajándékoztunk volna egyetlen játékot is, de bizonyos ajándékokra csak csak akkor jelentkezhetünk, ha elértünk egy bizonyos jótékonysági mutatót, amit a játék elajándékozója adhat meg.

Ezen az oldalon is vannak pontjaink, amiket nevezésekre költhetünk, ám itt nem óránként hanem felajánlott játékonként és 10 percenként kapunk újabb elkölthető pontokat. Sajnos más lehetőségünk nincs újabb pontok beszerzésére. Ami még remek ebben az oldalban, hogy időnként vannak fejlesztői ajándékozások, amelyek keretein belül több ezer játék talál gazdára.

Steam Gifts

Mostanában ez az oldal hatalmas lendületet vett, rengeteg új nyeremény kerül fel rá minden órában. Ezzel együtt jár az is, hogy nagyon sok pont kerül kiosztásra a rendszerben, így nagyobb címekre (amik több pontba kerülnek) is könnyedén jelentkezhetünk. (Az oldal használatához érdemes beszerezni a SteamGifts Plus nevű sriptet, amivel alapvető hiányosságait pótolhatjuk az oldalnak.)

GalaGiveAway

Az egyik legújabb ajándékozós oldal a piacon, pontosan emiatt az oldal még kiforratlan de egyértelműen rengeteg jó ötlet van benne, a játékok kínálata is egészen kellemes bár elmarad fent említett két oldaltól. Akinek ismerős az oldal neve, valószínűleg már hallott már az alapítók korábbi projektjéről, az Indie Gala Bundle-ről(bővebben) amivel ez az oldal is remekül együtt működik.

Ezen az oldalon nagyságrendekkel több pontot kell költenünk egy-egy nevezésért, de ez ne zavarjon meg, mert itt nagyságrendekkel nagyobb pontszámmal is rendelkezünk. Itt nem a központi rendszer szabja meg egy-egy játék pont árát, hanem a felhasználó aki beküldi, emiatt előfordulhat, hogy egy kis játék szürreálisan sok pontba, vagy akár egy nagy játék szürreálisan kis pontba kerül.

Gala Give Aways

Fontos, hogy a Gala alapvetően Indie játékokkal foglalkozik, így ezen az ajándékozós oldalon is többnyire indie játékokat fogunk találni, de ahogy annak lennie kell, terjed ez az oldal is mint a futótűz és lassan bekígyóznak az AAA stúdiók játékai is a nyeremények közé. Érdemes fél szemmel követni az oldalt, még ha ma nem is veszed használatba.

Koller József írása –

Közel tíz éve foglalkozom informatikával, azon belül főként a webfejlesztéssel. Nem vagyok designer, de ettől teljesen függetlenül rajongok a szépen megtervezett grafikákért. Munkám első sorban a háttérben zajlik, ugyanis "kódolással" foglalkozom.

  • Ha tetszett a cikk, osztd meg!

Partnereink

ONetDev webfejlesztés

PlayBlink Steam nyereményjáték

PrivateTunnel ingyenes VPN

Jateknaplo.blog.hu indie játék blog

Támogatás

A Webragacson nem jelenítünk meg hirdetéseket mert mi sem szeretjük ha mindenhonnan reklámok kandikálnak. Azonban ennek ellenére az oldal működtetése pénzt kíván, a cikkek megírása pedig sok energiát és időt. Ha kedveled a munkásságunk és PayPal felhasználó vagy, a lentebbi "Donate" gomb segítségével támogathatsz minket.

Designed by Webragacs (A Smashing Magazine ötlete alapján). © 2012 WEBRAGACS. MINDEN JOG FENNTARTVA. Az oldalt a Wordpress motorja hajtja.