Nokia Lumia 920 vagy iPhone 5

Két remek telefon, amiket nehéz elfogultság nélkül összehasonlítani, de mi megpróbáljuk a lehetetlent. Az Apple rajongók állhatnak is tovább, mert ebben a cikkben nem fogjuk isteni az iPhone készüléket, ami sok újat nem tett le az asztalra hosszú évek óta. Ám itt a Lumia 920, a szebb napokat megélt finn vállalat gyöngyszeme, amiben úgy gondoljuk, végre megvan a potencia – az X faktor – hogy visszahozza a régen szebb napokat is megért Nokia patináját.

Míg a sajtó napjainkban az Apple és Samsung civakodásától és röhejesebbnél röhejesebb pereitől hangos, addig itt jön a nevető harmadik egy olyan készülékkel, amit már a bejelentés után néhány napban szétszedtek a “hamis marketinganyagai” miatt, de ez senkit se tántorítson el attól, hogy fontolóra vegye a Lumia 920 téli bevásárlását.

Kijelző

Nokia: A Nokia készülékében egy 4.5 colos, Gorilla Glass 2 kijelző kapott helyet, aminek 1280 x 768 a felbontása. Ez a felbontás nagyobb, mint egy 720p HD (1280 x 720) videó felvételé vagy más csúcskategóriás Android készülékeké. A képpont sűrűség 332 ppi ami magasabb mint a ‘Retina’ kijelző 326 ppi-je. A Nokia kifejlesztett egy technológiát, PureMotion néven, amivel a kijelzőn gyorsan mozgó pixelek nem fognak elmosódni, így sokkal simább, természetesebb képet fognak nyújtani ugyan olyan energiafelhasználás mellett. (PureMotion videó bemutató.) Mindemellett a készülék érintőkijelzője annyira érzékeny, hogy akár egy hétköznapi, mezei kesztyűben is használható.

Apple: Az összes eddigi iPhone kijelző 3.5 colos volt, az iPhone 4 megjelenésével eljött a ‘Retina’ kijelző is, a maga 950×640 felbontásával. Az iPhone életében először megnőtt a képernyő mérete, teljes 4 colig, ami széltében nem növelte a kijelző méretét, csupán magasságában, ami miatt egész mém ár zúdult a webre. Az új iPhone felbontás  tehát 1136×640 pixelre nőt, a régi 326 ppi megtartása mellett. A kijelző 30%-ot vesztett vastagságából és nőtt a színtelítettsége is.

FIGYELEM: Az összehasonlítás nem csupán a PPI-ről szól, hanem az érintőpanel minőségéről, a színek telítettségéről, a fényerőről, a megjelenítés tisztaságáról. Köszönjük a hozzászólásokat, de kérjük a kedves olvasót, ne csak egy tényező alapján döntsön. Köszönjük.

Győztes: A Lumia 920 nyerte ezt a kört.

Design

Nokia: A Lumia 920 tovább viszi a korábbi készülékekben használt polikarbonát burkolat hagyományát és a Lumia 800 főbb arcvonásait. A Lumia 920 dizájnja jelentősen eltér a piac többi versenyzőértől, így design perekre sem kell számítania. Ami pedig a készülék színeit illeti maradnak a különc, vibráló színek: citromsárga, piros, szürke, fehér és fekete. (A cián szín viszont még nem került bejelentésre.) Érdemes megjegyezni, hogy a Lumia 920 inkább majd tábla csokoládé súlyával bír, így jelentősen nehezebb versenytársainál. (Míg az iPhone 5 112 gramm, addig a Lumia 920 185 grammot nyom a mérlegen.)

Apple: Az iPhone 5 megjelenése meredeken hasonlít a 4/4S küllemére, de egy kis felújítást azért mégis kapott. Az üveg helyébe fém került, így az egész készülék masszívabbnak hat, továbbá mérete és súlya is csökkent a készüléknek. Ami a színeket illeti marad a fehér és fekete.

Győztes: Mindkét készülék precízen megtervezett zseniális és megjelenéssel bír. Nyilván ez a témakör főként ízlés kérdése, szóval most te vagy a zsűri. Személy szerint én a Lumia 920-at választanám mert tényleg újszerű, és remekül kitűnik a szürke okostelefonok sorából.

Kamera

Nokia: A Lumia 920 egy 8.7 MP PureView érzékelővel jelentkezik, ami optikai képstabilizátorral is rendelkezik. A 920 hardver és szoftver fejlesztéseinek köszönhetően a kamera akkor is éles képet képes rögzíteni, amikor nem tudjuk rezgés nélküli állapotban tartani a készüléket. A kamera továbbá a sötétben is jobban lát versenytársainál.

Apple: Az iPhone 5 egy 8 MP szenzorral rendelkezik, ami nem igazán változott a 4S óta, azt leszámítva hogy némiképp javult a képstabilizátora. A kamerával kapcsolatos ‘innováció’ kimerül az iOS 6-al érkező panoráma fényképmódban. (Ó micsoda csoda)

Mindkét készülék képes 1080p videók rögzítésére.

Győztes: Csupán specifikációk alapján a Nokia az egyértelmű győztes, bár erről majd csupán a két készülék együttes tesztje után lesz érdemes beszélni.

Wireless és kiegészítők

Nokia:  A Lumia 920 rendelkezik NFC-vel és kábelek nélküli töltés lehetőségével. Tehát, az olyan tevékenységek, mint az adatmegosztás, fizetés (mobil tárcával) vagy a csatlakozás különböző vezeték nélküli kiegészítőkhöz pofátlanul egyszerűvé válik. A Lumia 920 piaci megjelenését követően temérdek érdekes kiegészítő várható, érdemes lesz nyomon követni.

Apple: Az iPhone 5 nem rendelkezik NFC technológiával vagy vezeték nélküli töltéssel. Az Apple mindemellett kidobta a 30 tűs csatlakozóját és lecserélte egy jóval soványabb 9 tűsre, hogy helyet spóroljon a készülékben. Tehát, az eddig megjelent összes iPhone kiegészítő elvesztette közvetlen kompatibilitását az új készülékkel. Igaz az Apple bejelentette erre a célra egy átalakítót, de ez nem jelenti azt hogy a korábban megszokott kényelem megmarad, hiszen sok kiegészítő esetében eddig is ki volt centizve a készülék helye. Valószínűleg ezért nem növekedett a készülék szélessége sem, hiszen akkor még átalakítóval sem lehetne használni a dokkolók nagy részét.

Győztes: Egyértelműen a Lumia 920, itt nem is volt verseny.

Akkumulátor

Nokia: A Lumia 920 egy 2000 mAh Lítium-Ion akkumulátorral érkezik, ami 10 óra beszélgetést biztosít vagy 400 (16 nap) óra készenléti időt. A készenléti idő hossza köszönhető annak, hogy a telefon hatalmas kijelzője nélkül igen csak sok energia marad a burkolat alatt. Nem beszélve arról, hogy az akkumulátort gyorsan és könnyedén tölthetjük már azzal ha letesszük az asztalon fekvő – kábelektől mentes – töltőre.

Apple: Az iPhone 5 Lítium-Polimer akkumulátora 225 óra(9 nap) készenléti idővel érkezik, amit telefonhívásokkal maximálisan 8 órára rövidíthetünk.

Győztes: Ha fontos a hosszú üzemidő, akkor valószínűleg a választásunk a Nokia készülékére fog esni.

Platform

Nokia: A Lumia 920 a Windows Phone 8 platform zászlóshajójának számít, már megjelenésük előtt is. A WP8 a platform harmadik kiadása lesz. A WP8 részben osztozik az asztalra tervezett Win8 kódbázisával és támogat a DirecX-hez hasonló technológiát. A WP8 kezdőképernyőjét alaposan áttervezték és a csempék új méreteket kaptak, hogy még testre szabhatóbbak és még informatívabbak legyenek. A WP8-ba sikerült remekül beintegrálni minden fontosabb Microsoft szolgáltatást, ilyenek például:  Office, XBox Live, Outlook/Hotmail, SkyDrive, Skype (Nem is kell többé Viber). Ám sajnos a WP8 minden részlete még a függöny mögött van.

Apple: Az iPhone 5 iOS6-tal fut, ami temérdek apró frissítést tartalmaz de semmi jelentőset nem hoz magával, csupán egy szám növekedést. Van benne Twitter és Facebook integráció, de nem olyan keményen mint a Windows Phone-ban. A kezdő képernyőn ugyan az az élmény fogad évek óta, semmi WÁÓ hatás.

Győztes: Rajtad áll. Az iOS-t az egyszerű, hétköznapi embereknek készítették. A Windows Phone 8 minimalista megjelenésére jó ránézni, egyszerre egyszerű és jól használható. Szvsz: Az Androidban elég érdekes a Launcher és egy alkalmazás listázó párhuzamos megléte, a widgetek többnyire csak lassítják a rendszert és nincs is belőlük sok hasznos és jó minőségű. Az iOS vonalból teljesen kimarad pedig az informatív felület, ha valamit akarunk alkalmazások között kell váltogatni, ami nem túl praktikus, ezt bárki beláthatja. Ám Windows Phone itt lép a képbe hiszen remek köztes megoldással szolgál, az iOS egyszerű alkalmazás listázása és az Andoird widget rengetege között.

Alkalmazások

Nokia: Windows Phone-ra jelenleg közel 100.000 alkalmazás érhető el, köztük nem igazán találni nagy neveket, mert a WP csupán harmadlagos platform – egyelőre. A jövőben ez remélhetőleg változik, hiszen a Windows Phone 8 egy igazán érdekes platformnak ígérkezik.

Apple: Ami a iOS-t illeti, egyértelmű bajnok a 700.000 alkalmazásával együtt.

Győztes: Egyértelműen az Apple, a jelenlegi állás szerint.

Összegzés

Technikai specifikációk ide vagy oda, abban biztosak lehetünk hogy a Lumia 920 egy igazán remek készülék, remek tulajdonságokkal és teljesen egyedi dizájnnal, míg az Apple csak hozza a formáját, ami nem feltétlenül jó, de a fanatikus rajongóknak ez biztosan elég lesz. Az Apple sajnos mára csak szójárásában innovatív. Azt, hogy mekkora siker lesz a Lumia 920 most még nem tudjuk megmondani, de így vagyunk a iPhone 5-el is. Búcsúzóul az angolt konyhanyelven beszélőknek egy tanulságos videó:

silverboy írása –

Ennek a szerzőnek még nincs bemutatkozása.

 • Ha tetszett a cikk, osztd meg!

Eddig 23 hozzászólás érkezett. Szólj hozzá!

 1. gerimaster

  Az első összehasonlítás részlehajlás nélkül. Részletes, informatív.
  Talán egy hibára, pontosabban információ hiányra lettem figyelmes, a Design összehasonlításban, említésre érdemes, hogy a Nokia jelentősebben nehezebb minden konkurensnél.

  1. RagacsNet

   Bekerült az említett kiegészítés a cikkbe, köszönjük.

 2. Fullánk

  Design-ben az iPhone 5 simán odaver a Lumiának!

  A Nokia remek telefonokat adott ki… anno, de jelenleg lemaradt, egy Microsoft felkarolás, nem lesz elég.

  Egyébként, hagyjuk ezt a polikarbonátos sz*rságot, egy darab műanyagot fogsz, ennek kora már rég leáldozott, ebbe semmi újdonság nincs, ráadásul nehezebb is.

  Szoftverileg az iOS 6! vannak benne “hülyeségek” DE stabil, majd azért kíváncsi leszek,hogy hányszor kell majd újraindítgatni a Lumia 920-at a lúzernek…

  Szóval nem kéne magasságokba emelni a Nokiát!

  1. Hali

   Használtál-e már windows phone készüléket?Mert szerintem nem,és itt osztod az észt hogy nem elég stabil a rendszer.Ráadásul a Lumia hardvere sokkal jobb az iPhonénál.De vedd meg nyugodtan a legújabb ájfonod,oszt villogj vele a haverjaidnak.

  2. RagacsNet

   A “de jelenleg lemaradt” részt azért megnézném, hogy fejted ki és milyen érvekkel támasztod alá.

  3. Tom

   Hát igen, ilyen mikor valaki nem látott még Lumiát és nem próbálta a WP8-at. Baromságokat hord össze =D Ilyen emberek alkotják az Apple tábort. Gratulálok

 3. Gábor

  Én személy szerint nem tudom megkülönböztetni külsőben ezt az Iphone-t az összes többi okos-telefontól, sötét és tégla alakú. Ami a dizájnt illeti, a Nokia színei elnyerték a tetszésemet.
  A súlyra annyit reagálnék, hogy nem jó asz sem ha egy telefon túl könnyű. Legalábbis én szeretem érezni hogy ott van a zsebemben, vagy sem. Még sosem volt saját okos-telefonom, így mint kívülállónak nekem ez jött le.

  Ja, és még a készenléti idő ami nagyon fontos nekem. Azért sem vettem sohasem okos-telefont, mert gyűlölném naponta tölteni…

 4. Fullánk

  @Hali: Véleményt írtam! Figyelj csak, te amikor olvasod a kommentet, meg is érted, mit olvasol? Nem úgy néz ki! Nem azt írtam, hogy “nem elég stabil a rendszer”, hanem azt, hogy “kíváncsi leszek,hogy hányszor kell majd újraindítgatni a Lumia 920-at”, az OS miatt! Különbség azért van! Hasonlítsd össze az A6-os processzort és a Qualcomm processzort! Nem a GHz a lényeg, hanem a technológia! Egyébként a telefont nem villogásra használom.

  @RagacsNet: A Nokia-t megelőzték a konkurensek, mert túl sokáig erőltették a Symbian platformot így lemaradt a többiektől, a Microsoft kicsit “magához ölelte”, s lehet, hogy most egy kevés ostorcsapást adott a finneknek az MS, de ettől még nem lesznek elsők, hiába ők az 1. számú mobilgyártó! Egy Lumia 920 nem váltja meg a világot, pár évnek el kell telni ahhoz, hogy több millióan álljanak sorba érte. Az Apple-nél sem lett egyből csúcs az első iPhone. Az Apple prémium kategóriás terméket “gyárt”, forgalmaz, a Nokiának meg jelenleg a 920-asa “prémium”, ha annak lehet nevezni. Pont.

  Nyilvánvaló, hogy ez a cikk a Nokia Lumia 920 dicsőítéséről és az Apple iPhone 5 fikázásáról szól, hiszen le lett szögezve a cikk elején, hogy “a cikkben nem fogjuk isteni az iPhone készüléket”. Szóval, erről ennyit!

  1. NGA

   “kíváncsi leszek,hogy hányszor kell majd újraindítgatni a Lumia 920-at”, az OS miatt! ”

   Nekem 2 éve van WP7 telefonom. Eddig még nem inditottam újra, csak akkor, mikor megkapta az esedékes frissítést, akkor is a rendszer csinálta. Ha csak kirakatban láttál eddig WP-t akkor ne fikázd.

  2. Hali

   Hidd el,hogy elsősorban nem a processzortól függ,az,hogy mlyen gyors egy telefon OS,jóval nagyobb részben számit az,hogy az adott OS mennyire van optimizálva.Nemtudom ha láttál videókat,vagy régebbi WP készülékekről,de láthattad,hogy vigan elfutottak egy magos készülékeken is.Amugy ugyanaz a processzor fog kerülni a Lumiába mint a Samsung GS3 egyes verzióiba.Ha meg szerinted nem elég innovativ a Nokia új készüléke,akkor nagyban tévedsz.Már csak a kamerája mérföldekkel veri az összes létező csúcskészülék kameráját.Ajánlom nézdd meg az alábbi videót.

  3. RagacsNet

   Abban egyetértünk, hogy a Nokia telefonjai túlnyomó többségben sehol sincsenek, köszönhetik ezt a relatív rossz ár-érték aránynak. DE, meredek állítás, hogy csak régen adott ki jó telefonokat, hiszen a Lumia 800-at viszonylag jó kritikák érték.

   Tényleg jól esne, már-már örülnék ha nem forgatnád ki egy mondat jelentését. Látogass el a főbb hírportálokra és nézz meg pár iPhone 5 “elemző” cikket, szembe fogod magad találni jó néhány fizetett cikkel. Aláírandó és borítékolandó: Az iPhone 5 tényleg a legjobb a iPhone sorozatban, de ez nem jeleni azt hogy más készülékeknél is jobb.

   A termékdizájnt illetően pedig a te ízlésednek az iPhone felel meg. Ahogy a Discovery egyik reklámja is mondta: “Ízlésről nem illik vitatkozni”. VISZONT a cikk nem csak a termékdizájn alapján döntött, voltak itt egyéb kategóriák is. Nyilván te is össze tudsz hasonlítani néhány számot, nem nagy ördöngösség, mi is hasonlóan tettünk.

   Örülök, hogy megosztottad a véleményed, ha van további kommented azt is szívesen várjuk.

 5. Evvina

  Ez a cikk tényleg egy Nokia fan műve. Ezt már az elején látni lehetett.
  Sok mindenbe nem értek egyet:
  Kijelző – > pontosan miért is nyert a nokia ? Emberi szem nem lát különbséget a 332 ppi és a 326 ppi között , egyiken sem látsz pixeleket.
  Desing -> itt tényleg az ember maga választ. De nekem a nokia úgyfest mint egy SGS 2 egy sárga tokban.
  Wireless és kiegészítők->”Győztes: Egyértelműen a Lumia 920, itt nem is volt verseny.”
  Az apple nem tett NFC -t a készülékükbe . Megoldották szoftveresen Passbook a neve….
  És szerintem sokkal több helyen lesz elérhető a Passbook os fizetés , mint az NFC , mivel az NFC – hez a többi boltnak kell hozzájárulnia.
  és a wireless töltésnek nincs értelme , amíg ennyire kezdetleges , majd ha úgy adódik ,hogy egy egész szobányi a hatótávolsága a töltőnek akkor majd lesz.
  Szerintem itt kiegyezhetünk döntetlenbe. 🙂

  Az utolsó videóra csak annyit ,hogy : Az androidosok és a winphone-osok közt is vannak idióta felhasználók , akik semmit sem tudnak a készülékről amit birtokolnak.

  Mind a 2 telefon nagyon ütős.És én is kíváncsi vagyok , hogy mi lesz a Win8 al a telefonon. Én legutoljára a Windows Phone 7.5 Mango -t láttam. Szép kezelőfelület (nekem még mindíg jobban tetszik az iOS – é , de ez szubjektív),és a a barátom (a telefon tulaja) nagyon meg volt vele elégedve, és nem panaszkodott akadásra / fagyásra – persze ez ugyanúgy ottvan az IOS nél is , az akadásmentesség és a fagyásmentesség.
  Remélem nem baltázza el a Microsoft és méltó ellenfele lesz az iPhone -nek a telefon.

  1. Hali

   Hogy miért nyertes a kijelző?
   1-több pixel megjelenitésére képes
   2-kesztyüvel is nyugodtan tudod használni
   Töltésről meg annyit,hogy innóvativ,és szerintem továbbfejlesztve lesz majd az igazi,bár ígyis otthoni használatra jó,rárakod a töltőre tölteni,aztán ha hiv valaki nem kell ki-be húzogatni a kábeleket.

 6. Soreto

  Egyetértek Evvina-val a komment első felében.
  Mint ő is írta nincs különbség a 332 és 326 ppi között, nem szebb és így nem nyertes a kijelző. Igen, a vezeték nélküli töltés innovatív, de nem a Nokia részéről. Erről ennyit. Ez a cikk így csak a fanok közötti ellentétek kiélesítésére jó. Majd, ha kapható lesz a Nokia üdvöskéje, akkor vessétek össze egy iPhone 5-el akár gyakorlati szempontból. Még egyszer hangsúlyozom, nincs bajom a cikkel (azt leszámítva, hogy túl sok a fan az egyik oldalról), a cikk nem rossz, de így nem az igazi!

  1. Hali

   Igen,igazad van a két telefon ppi külömbsége észrevehetetlen.viszont a nokia felbontása nagyobb,ezért nyerő a kijelző.Mielött irnád itt a hülyeségeket utánna kéne olvasnod picit a dolgoknak.

 7. Technican

  Én Komáromban dolgozom a Nokia gyár maradékában.Azért örülök ennek a cikknek,mert végre nem egy elvakult Iphon rajongó ömlengése.Két dologban nem értek egyet az íróval.1.A symbian rendszer a bellel már ütős lehetett volna,Nagyon stabil kis hardver igénnyel.2.A Nokia leginkább a marketing vonalon rontott el sok dolgot.Nem konkrét a reklámozásra gondolok(de az is nulla volt),hanem úgy bejelenteni a régi rendszer kihajítását,hogy új még nincs sehol…!Viszont szakmailag nagyon hiteles az írás!!!Nap mint nap a kezemben van a 920 is és a kistestvére is a 820.A leírt jellemzők teljes mértékig megfelelnek a valóságnak!Kedves Evvina!El sem fogod hinni mekkora lesz a különbbség az Iphone 5 és a Nokia lumia 920 kijelzője között!Ja és úgy,hogy a 920-as nem is Amoled!Én nagyon köszönöm,hogy végre olyan összehasonlítás készült, ami a tényeken alapszik!!!Mi technikusok már gyakorlatilag az Iphone 4S óta úgy érezzük,hogy egyre inkább csak villogásra veszik meg,pedig sok gyártó gyárt sokkal jobb készülékeket.Mi Nokiások ebben a versenyben nem őket,hanem pl. a Samsungot sokkal nagyobb ellenfélnek tartjuk!

 8. Pintér Zsolt

  Ez a teszt O.K., de rajtam kívül eddig egyik tesztelönek sem tünt fel, hogy magának a WP8-nak (elötte a WP7-nek) vannak olyan alapveto hiányossagai, ami miatt – elsösorban üzleti korokban – szoba sem johet.ő

  Csak megemlítem, hogy 2008 októberében a Microsoft székházban tartott WP7 bemutatón (Samsung Omnia 7) szinte valamennyi újságíró kollégának iPhone-ja volt és mikor megkérdeztem, hogy “bocs, de Neked hány név van a telefonodban, erre az egyik 170-et, a másik 200-at, a harmadik 220-at mondott …A KÁRTYÁN”. Visszakérdeztek: és Neked? Mire én: “2350 kontakt, folymatosan bövitve és napi szinten szinkronizálva az Outlook-al.” Jelszó: “ZSEBEMBEN AZ IRODÁM!!!”

  Ebböl gondolom már ki lehet következtetni, hogy mi a fö gond a WP8-al? És nem is kell, hogy az IOS-hez (iPhone op.rendszer) hasonlítsuk, ugyanis bármely valamirevaló “okostelefon” op.rendszere (Blackberry, Android, IOS) “tudja” a “Standalone Desktop Mode”-os, magyarul közvetlen kábeles összeköttetéssel való szinkronizálást az Outlook-al. Szóval otthon bedugom a kábelt a gépbe, letöltöm a szükséges segédprogramot (iTunes, Blackberry Sync., HTC Sync, MyPhone Explorer etc.) és ezekután jön a szokásos Windows ta-ta-tá hang, “driver successfully installed” és felismeri a készüléket, majd összeszinkronizálja a kontaktokat, notes-okat stb.

  A WinPhone 8 viszont (ugye “PiciPuháék” gyártják) nem tud közvetlen összeköttetésben szinkronizálni a szintén “PiciPuha” Outlook-al (benne pl. 1.500 contact-al + 200 notes-al). Az Outlook Notes-ot az amcsik nagyon szeretik, van vagy átlag 200 belöle nekik, de az utóbbi idöben én is megszerettem és jó ha ez átkerül az okostelefonra.

  Már 2008-ban is gond volt, hogy az egyébként kitünö Windows Mobile szinkronizációs segédprogram már a Windows 7 64-el nem tudott kommunikálni (csak a 32-vel). Kisördögi kérdés: bocs, de a Win 7 64-et nem MS-ék gyártják?…

  Az említett sajtóbemutatón én voltam az egyetlen, aki rákérdezett az Outlook szinkronizációra. Erre jött a nagy nyögés, hogy iiiii-gen, meeeg-oldott. “Hogyan?” “Háááát a felhön, a cloud-on keresztül. Bocs, de én erre azt mondtam, hogy kösz, de hagyjuk az idöjárásjelentést a meteorologusokra. Ugye sima “hotmail”-be vagy “gmail”-be nem szeretném kitenni a kontaktjaimat (benne 70 rektor, 250 dékán, Magyaroszág 200 legnagyobb cégének elsöszámú vezetöje összes adatával, plussz valamennyi bankszámlám, kártyám számával, kódjaival stb.), hogy másnap már az egész orosz maffia ismerje. Arról nem beszélve, hogy Outlook-on belüli Hotmail szinkronizációnál (végül beadtam a derekam és mondtam, egyszer megpróbálom) is “bug”-ok vannak és vagy 200 kontaktnál hibát jelzett és nem vitte át. Másik megoldásként, nem szeretnék havonta 20$-ért elöfizetni az Exchange szolgáltatásra, hogy szinkronizálhassak.

  Persze, ha csak valakinek arra kell a telefon, hogy telefonáljon és max. 150 kontaktja van pl. a SIM kártyán, meg zenét akar hallgatni vagy fotózni, akkor arra tökéletes. De mondjuk a maga 160.000 Ft-os árával egy kicsit ehhez húzós.

  Azért ezek a telók egy középkategóriás notebook árában mozognak és gyakorlatilag azt is tudják: mint már említettem “zsebemben az irodám”. Ha akarok, bármikor update-olom az Outlook kontaktjaimat, majd ezeknek e-mail-t küldök mondjuk a bázeli reptér VIP Loung-ából, alkudozok az Ebay-n, Vaterán stb. Primitívebb szövegszerkesztést is végre tudok hajtani.
  O.K. PPT bemutatót nyilván nem tudok rittyenteni vagy Photoshop-ban sem tudok dolgozni, de gyakorlatilag nem érzem az AFK (Away From Keyboard) érzetét: “Jézus, ma egy napig nem leszek gépközelben”.

  Persze a hiányosságok pl. az i…cuccoknál is pótolandók lennének: O.K., hogy Steve Jobs azt mondta, hogy “amíg én élek, addig Adobe nem”. De hát már R.I.P., szóval Apple-éknek bele lehetne húzni, hogy ha egy weboldalt megnyitok az iPAD-en, ne a koromsötétség fogadjon…

  Vagy, ha egy PPT bemutatót megnyitnék szintén iPad-en, akkor “rendesen” zenével, áttünéssel jelenjen meg az anyag, ne az oldalán legyenek “filmszerüen” a képek és mindegyikre rá kelljen kattintani, ha meg akarom nézni.

  Én már rengeteg Microsoft-os fórumon tett angol nyelvü megjegyzést elküldtem az MS vezetöinek, hogy mit kellene változtatni: pl. meg lehetne venni licencben az iTunes vagy a Blackberry szinkronizálójnak egy változatát… Az egyik amerikai – még Steve Jobs élt – például leirta, hogy elege lett az iPhone-ból, “különben is már cikinek érezte, mert mindenkinek az van”, úgyhogy nekiadta egy barátjának és 30. emeleti, Central Parkra nézö lakásából (nyilván nem a szociálisan hátrányos helyzetüek közé tartozhat ilyen lakással) lehaladt a legközelebbi Verizon üzletbe és nagyon megtetszett neki az egyik WP7-es, talán HTC Mozart készülék. Meg is vette, felvitte, bedugta a notebook-jába: jött a hang, de nem “ta-ta-tá”, hanem a “tá-tá-ta” vagyi “driver not successfully installed”. Erre felhívta a Verizont, mire visszakérdeztek: “bocsánat, de az üzletben nem mondták, hogy a WP7 nem tud szinkronizálni kábelen keresztül a PC-vel?”. No erre visszavitte a készüléket, visszafizették. Ö ott helyben vett egy legújabb iPhone-t és minden gondja megoldódott. Még annyit írt, hogy Steve Jobs abba fog belehalni, hogy a nevetéstöl nem fog tudni a földröl felkelni, illetve sérvet kap a röhögéstöl, hogy az MS által gyártott WP7 nem tud szinkronizálni a szintén MS által gyártott Outlook-al.

  Szerintem ez a Microsoft-nak a világ szégyene, mert tényleg jó az op.rendszer, de ugyan ne kelljen már akár 500 nevet manuálisan bevinnem, majd késöbb manuálisan megpróbálni szinkronizálni.

 9. Zeno

  Én szerintem a cikknek igaza volt és nem volt részre hajló. Nekem volt IPhone 4-em és most 920-ra váltottam. Mind a kettő tökéletesen használható nem volt még egyikkel se bajom. Igazából nem vagyok se a nokia sem az iphone mellett elköteleződve.Szerintem a nokia jobban néz ki hiába műanyag semmi bajom nem volt vele eddig viszont a iphone-nak már cserélni kellett a hátlapját mivel egyszer leejtettem. A súly különbség elhanyagolható számomra. De igazából egy a lényeg akár Iphone-ról akár a nokiáról beszélünk ezek a csúcs kategóriás telefonok inkább arra alkalmasak, hogy meg mutassam hogy nekem erre is futja mint sem hogy éppen dolgozzak rajta. Inkább divat kellék mint sem igazán szükséges használati cikk. Végül pedig elegem van a sok kis IPhone nyomorékból aki azért isteníti az IPhone-t, mert van egy alma a hátulján. Előre is szolnék hozzátok hogy lejárt lemez. És nyugodtan kimerem nyilvánítani a véleményemet mivel nekem is van mind kettő viszont legalább beismerem hogy igazából egyik re sincs szükségem csak jó hogy vannak. Ez a fogyasztói társadalom.

 10. Levi

  Nokia vs. Iphone??Nézzük már meg az ipone-nak mennyi okos telefonja van,szemben a nokiával.Ami meg a polikarbonátos sz*rságot illeti,nézzük már meg azt is,az iphone 6 miben fog kijönni,és beszéljünk arról minek fog leáldozni. 😀
  A fémes burkolat nem igen szinezhető,és az a fém szin már uncsi,mellesleg rontja a téreröt is,nem véletlenül kevésbé terjedt el.
  Ráadásul 4,5 colos kijelzöje lehet a 6osnak,ami az összes alkalmazásnál problémát jelenthet a felbontás változás miatt.
  Nem véletlen az elödöknél is több év után tudott túllépni a 3,5 inchen.

  1. Molnár Ádám

   Ne is haragudj de nem értek veled egyett. A nokia legalább tudott újjitani az iphone már szószerint unalams ugyanazt lehett látni már évek óta ugyanaz az unalmas menü ami elédtárul. A nokia legalább újjutani tud. igen rájöttek hogy az elöző op rendszer nem egészen volt jó döntés de ha előbb bejön a képbe a micresoft már rég sárba tiporná az iphoneodat. ez már inkább divat telefon.semmi több. láttam képeket az új iphoneról hát valami undoritó. ahogy néztem vmi ultra vékony teló lessz. ami rohadt gáz mivel kb nem elhet érezni hogy mit fogok jó ha egy telon érezni hogy a kezedbe van.

 11. Molnár Ádám

  Már nem azért de az iphone akkore egy szar lett. itt istenitik. nézztem árakat és 250.000 ft és ezért oda dobnak egy 1.2ghz procit valamint egy visszonyl g átlagos,(kicsi) képernyőjü telefont. Valamint az évek óta ugyanolyaj designt. és gyakorlatilag állandoan tölteni kell ahogy olvashattuk 9 napig birja készenlétben az én rég telefonom ami 2010 ben adtak ki csak az bírja 8napig. tehét igen….Alapjáraton nem egy rossz teló de ennyi pénzért már sokkal jóbb telefonokat lehett venni.

 12. Bandi

  Nagyon érdekes hozzászólásokat olvastam a leg izgisebb talan a sok hozzászóló helyesírási tudassa volt a leg jobb, nem szeretnem bántani a Nokias embereket ,de ez a win szarsag a szó szerinti “0” szintjén van es ezt ugy írom ahogyan tapasztaltam egy Nokia lumia 800 nal vadi újat vettem belőle függetlent de ez az op rendszer a szó szerinti okadas,majd vettem egy iphone4-et,majd 6honap múlva egy új 4s-et,majd 2 hónapja egy I5 -öt.persze újat egy függetlent,a nagyképű es mindent es mindig fikazó ki pöcsöknek üzenem itt hogy az irigység önutalathoz fog vezetni,ez pont olyan mint aki szidja szarja a BMW-t es egy 20 éves kotvanyal jar es soha meg utas kent sem ült egy új BMW ben. Szoval kb ilyen egy összehasonlítás egy lumia es egy iphone között Renault Talia es egy BMW.Vég szónak arany helyet inkabb vegyetek iPhone-t az meg 5 év utan is tartja az árat.Bandi voltam egy iphone 5 tulajdonos

A kommentelési lehetőség zárolva van ehhez a cikkhez.

Partnereink

ONetDev webfejlesztés

PlayBlink Steam nyereményjáték

PrivateTunnel ingyenes VPN

Jateknaplo.blog.hu indie játék blog

Támogatás

A Webragacson nem jelenítünk meg hirdetéseket mert mi sem szeretjük ha mindenhonnan reklámok kandikálnak. Azonban ennek ellenére az oldal működtetése pénzt kíván, a cikkek megírása pedig sok energiát és időt. Ha kedveled a munkásságunk és PayPal felhasználó vagy, a lentebbi "Donate" gomb segítségével támogathatsz minket.

Designed by Webragacs (A Smashing Magazine ötlete alapján). © 2012 WEBRAGACS. MINDEN JOG FENNTARTVA. Az oldalt a Wordpress motorja hajtja.