Google Maps vs. Apple Maps

A nemrég megjelent iOS 6-ról sokat nem is érdemes beszélni, hiszen inkább egy alverzió, mint sem egy új “mérföldkő” a népszerű mobil operációs rendszer karrierében. Ami viszont lényeges hogy kikerült a Google Maps és Youtube az gyári operációs rendszerből. Míg a Youtube böngészőből továbbra is hozzáférhető, addig a térkép esetében sokkal rosszabb a helyzet

Rajongói fogadtatás

Ahogyan azt már megszokhattuk, az Apple rajongók java szó nélkül bármit elfogad amit a kezébe ad az Apple. Ám most fordult a kocka, hiszen a térképet még a legnagyobb rajongók közül is többen röhejesnek tartják. A tény az, hogy az Apple térkép alkalmazása temérdek kivetnivalót hagy maga után, már a sűrűn lakott területeken is, nem hogy ott, ahol csak falvak vannak.

A Google – ha igaz a pletyka – hamarosan kiadja a jól megszokott térképalkalmazását iOS rendszerre, ami nem olyan biztos hogy átmegy majd az alkalmazásbolt feltételein. Ellenkező esetben lehet, hogy rengeteg időbe fog telni, míg a térkép hibák kijavításra kerülnek. Azért a Google Maps 2004 óta – majd egy évtizede – szolgál, ez idő alatt rengeteg partnerkapcsolatra tett szert, ami az Apple féle maps esetében rendkívül szűkös. Például tömegközlekedést keresni Magyarországon egyszerűen nem lehet az Apple alkalmazásával. (Persze, miután az alkalmazás átdob minket egy 3rd party felületre, nézhetünk BKV menetrendet, így a menetrendkeresésnek köze sincs a térképalkalmazáshoz).

A sajtónak sem nyeli le könnyen a falatot

Érdemes a Google keresőbe begépelni, hogy “Apple térkép” és a szemünk elé tárul az a több tucatnyi cikk, amik a közelmúltban debütáltak a panaszokkal és problémákkal kapcsolatban. A szatellit képek sok helyen elmosódtak, gyenge minőségűek, illesztési problémáktól szenvednek. Épületek és közterületek nevei teljesen rossz helyen kötöttek ki, a 3D-s mód pedig csak ritkán nevezhető simának és lágynak.

Annak ellenére, hogy ez az alkalmazás lett volna a az iOS 6 legnagyobb dobása, a legnagyobb szégyeneként jogosan foglalhatná el a trónt. A szép és letisztult térképek jól mutatnak de a hasznosságukat azért könnyű kétségbe vonni. A 3D mód szép és jó, de csak néhány kiváltságos helyen lehet hasznát venni. Az Apple-től megszokott stílusban ismét “forradalmi” dolgok készítettek – már ha ez alatt azt értjük hogy a Lamborgini-ből Suzuki lett.

A dolog igazán érdekes pontja az, hogy a térkép alkalmazás még csak béta, szerintem sokat egyetértenek velem abban, hogy egy jól működő alkalmazást kötelező érvényűen egy bétára cserélni nem túl okos döntés. Lévén a tudták mikor jár le a licenc, megkezdhették volna előbb a munkálatokat.

Utcákat, épületeket, éttermeket, 3D világot, navigációt mindkét alkalmazás tartalmaz. Nyilván vannak kisebb-nagyobb különbségek a két alkalmazás között, de idővel talán eléri azt a szintet az Apple térkép, amit a Google megteremtett. Akinek viszont az Apple pártolása a célja, könnyedén összeszedhet néhány olyan anyagot amivel ezt be is tudja bizonyítani, viszont a tortának nem csak egy szeletje van.

Néhány cikk cím a témával kapcsolatban, amik elég beszédes címmel bírnak:

Koller József írása –

Közel tíz éve foglalkozom informatikával, azon belül főként a webfejlesztéssel. Nem vagyok designer, de ettől teljesen függetlenül rajongok a szépen megtervezett grafikákért. Munkám első sorban a háttérben zajlik, ugyanis "kódolással" foglalkozom.

  • Ha tetszett a cikk, osztd meg!

Partnereink

ONetDev webfejlesztés

PlayBlink Steam nyereményjáték

PrivateTunnel ingyenes VPN

Jateknaplo.blog.hu indie játék blog

Támogatás

A Webragacson nem jelenítünk meg hirdetéseket mert mi sem szeretjük ha mindenhonnan reklámok kandikálnak. Azonban ennek ellenére az oldal működtetése pénzt kíván, a cikkek megírása pedig sok energiát és időt. Ha kedveled a munkásságunk és PayPal felhasználó vagy, a lentebbi "Donate" gomb segítségével támogathatsz minket.

Designed by Webragacs (A Smashing Magazine ötlete alapján). © 2012 WEBRAGACS. MINDEN JOG FENNTARTVA. Az oldalt a Wordpress motorja hajtja.