5 módszer szabadúszóknak kliensek felkutatására

Szörfös nő

A szabadság érzése szívmelengető, ezért is dolgoznak sokan szabadúszóként. Az szép álom viszont rémálomba torkollhat, ha hosszú ideig nem akad a horogra egyetlen kliens sem, ami nagyon rosszat jelent az anyagiak tekintetében. Ahhoz, hogy az álom beteljesülhessen van néhány hasznos tanács a kezdő szabadúszók számára.

1. Dolgozz a rokonságnak, barátoknak

Annak ellenére, hogy hosszú távon nem a legjobb megoldás a ismerősöket egyidejűleg üzleti partnerként is kezelni, a kezdésnek rendkívül jó szolgálatot tehetnek számodra.

Például egy közösségi média tanácsadó kezdheti karrierjét a nagybácsi üzletének felfuttatásával. Vagy aki esküvői meghívókkal foglalkozik, bátran lecsaphat a rokonságban közelgő esküvő meghívóinak elkészítésére.

Bármi is legyen a feladatod, családi és baráti körben mindig egyszerűbb munkát találni, ami segíteni fog abban, hogy egy remek kezdő portfóliót el tudj készíteni. Azzal számolni kell, hogy talán nem fogsz annyit keresni ezeken a munkákon, mint szeretnéd. A családnak azért mégis jár a kedvezmény, így korrekt.

2. Ajánld magad

Ha szabadúszóként szeretnél kezdeni, a világnak tudnia kell rólad, máskülönben nem fog rád találni a kutya se. Tudasd az emberekkel, hogy milyen remek dolgokra vagy képes és kérdezd meg őket, nem ismernek-e olyanokat akiknek talán szükségük van a te szolgálataidra.

Sokan a “barát barátjánál” kapják első munkájukat,  Tipp: Ha mások ajánlását kéred, használd a megfelelő nyelvet. Ahelyett, hogy a képességeid fitogtatására összpontosítanál, inkább azt mond el, milyen problémákra tudsz megoldást nyújtani.

Például, egy hozzá nem értőnek ez nem jelent túl sokat: “Nagyon jól értek a HTML-hez, CSS-hez, JavaScripthez és Photoshophoz“. Ennél sokkal hasznosabb lehet ha valami hasonlóval állsz elő: “Ha esetleg hallod, hogy valakit zavar ahogy kinéz a weboldala vagy az ahogyan (nem) működik, nyugodtan igazítsd el őket hozzám. Ehhez hasonló problémákat oldok meg nap mint nap“.

3. Légy partnere olyannak akit már ismer a célközönséged.

Ha még újonc vagy és senki nem ismeri a neved: Ne ess pánikba! Könnyen kapcsolatba léphetsz a célközönségeddel, ha egy ahhoz releváns csoporttal partnerkapcsolatba lépsz. Nem kell belefolynod az üzletükbe, csupán partnerként kiegészíteni szolgáltatási spektrumukat.

Egy szabadúszó kutyasétáltató üzletet indítanál? Legyél a helyi házi kedvenc üzletet partnere. Te ajánlod másoknak a nyakörveket és kutyakajákat, ők pedig cserébe téged ajánlanak ügyfeleiknek.

Egyedül akarsz gitározást oktatni? Légy a helyik zeneszaküzlet partnere. Te ajánlod ismerőseidnek az ő boltjukat ha pengetőre vagy húrokra van szükségük ők pedig hozzá küldik a tanulni vágyó kuncsaftjaikat. Talán még néhány brosúrát is kitehetsz a kassza mellé.

4. Látogass el kapcsolódó eseményekre, kiállításokra

Van valami varázsa annak, ha valakivel szemtől szembe találkozol. Ha együtt töltöttél már valakivel egy kis időt, már nem a vadidegenekkel szemben elvárt bizalmatlanság lesz a jellemző kapcsolatotokra. Ha releváns eseményeken mutatkozol, idővel nagyban hozzá fog járulni sikeredhez.

Ez nem azt jelenti, hogy ahol jársz, tedd mindenki arcába a névjegykártyád! Ha valakivel megismerkedsz, egyszerűen, természetesen beszélj arról, hogy mivel foglalkozol. A végére még azt is odateheted: “Ha esetleg ismersz olyat, akit érdekelnék, nyugodtan ajánlj.”

5. Írj a témádról

Akik sokat írnak arról a témáról amivel foglalkoznak, egyszer igazi profivá vállnak. Ha szabadúszó karriereddel releváns blogot kezdesz írni, lassan felépíthetsz magadnak egy “rajongói tábort”, akik tisztelni fognak a szakmában.

Sajnos egy blog terjedéséhez többnyire sok idő kell, mint a fenti pontokhoz. Ártani viszont nem árthat, ha arról írunk amit szeretünk és csinálunk.

Tipp: A blogon jól látható helyen helyezz el kapcsolatfelvételi lehetőséget. Az sem árt, ha felhasználóknak egyértelmű, hogy vásárolhatnak nálad szolgáltatást.

forrás: freelaner swift. kép forrása: weheartit

Koller József írása –

Közel tíz éve foglalkozom informatikával, azon belül főként a webfejlesztéssel. Nem vagyok designer, de ettől teljesen függetlenül rajongok a szépen megtervezett grafikákért. Munkám első sorban a háttérben zajlik, ugyanis "kódolással" foglalkozom.

  • Ha tetszett a cikk, osztd meg!

Partnereink

ONetDev webfejlesztés

PlayBlink Steam nyereményjáték

PrivateTunnel ingyenes VPN

Jateknaplo.blog.hu indie játék blog

Támogatás

A Webragacson nem jelenítünk meg hirdetéseket mert mi sem szeretjük ha mindenhonnan reklámok kandikálnak. Azonban ennek ellenére az oldal működtetése pénzt kíván, a cikkek megírása pedig sok energiát és időt. Ha kedveled a munkásságunk és PayPal felhasználó vagy, a lentebbi "Donate" gomb segítségével támogathatsz minket.

Designed by Webragacs (A Smashing Magazine ötlete alapján). © 2012 WEBRAGACS. MINDEN JOG FENNTARTVA. Az oldalt a Wordpress motorja hajtja.