Született designer – Meg lehet-e tanulni a szakmát?

Greny Designer

Ha egy gyermek már a legelső pillanatban jól zongorázik vagy énekel, tehetségesnek nevezzük. A tehetségesek nem csak jó lendülettel indulnak, de a későbbiekben is jóval erősebbek tanult társaiknál. De vajon vannak született designerek, akiknek a vérében van a jó színválasztás képessége, a helyes tipográfia meglelése és az elrendezés tökélye?

Ahogyan az élet más területein is, a designerek között is vannak olyanok, akik egyből ráéreznek a dolgok lényegére. Azonban az igazság az, hogy az ízlésünk határozza meg hogy mit mennyire kedvelünk és mibe mekkora energiát fektetünk. A jó designer legfontosabb összetevője a szépérzék és egy kis művészi vonás, de nem árt ha jó a térlátása és képes meglátni a felhasználó igényeit (UX).

Indián hipster

A talentumok mellett természetesen vannak olyanok is, akik kicsit nehezebben, de megszerzik a tudást ahhoz, hogy jók legyenek. Nem hiszünk abban, hogy akinek nincs semmilyen részrehajlása a design szakmához, annak bármilyen esélye is lenne benne. Egy ember akkor tud jól teljesíteni, ha szereti azt amit csinál, különben hanyag és trehány lesz, hogy minél hamarabb túlegyen a kényszerű munkán (és arra összpontosítson amit szeret csinálni).

A Webragacsnál ki merjük jelenteni, hogy jó designer nem csak tehetséges emberből lehet, de annak aki az akar lenni, tényleg szívből kell akarnia, nem csak azért mert “jól fizet”. Pontosan ebből következik, hogy egy iskola nem fog mindenkiből profit csinálni, ha nincs rá hajlandóság.

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a tapasztalat mindig-mindenhol sokat számít, így érdemes cikkeket olvasni, mások munkájából inspirálódni, amihez a Webragacs segítséget nyújt neked. Ha hobbid a dizájnolás, van egy jó hírem: Nem az orvosi vagy ügyvédi pálya a legjobb, hanem a hobbid beteljesedése.

5 tipp hogyan légy profi designer:

 

  • Olvas cikkeket új technikáktól és trendekről, amennyit csak tudsz (előny ha jól tudsz angolul)
  • Nézd és lásd mások munkáit a design minden területéről, legyen az belsőépítészet, logóterv vagy webdesign (inspirálódás, inspirálódás, inspirálódás…)
  • Gyakorolj: Ha saját magad még nem is tudsz kitalálni teljes dizájnokat, reprodukálj már létezőket.
  • Hangold be a gondolkodásmódod: Sokan egy életen keresztül ugyan úgy viselkednek, de tudatosan ráhangolódhatsz a dizájnolásra.
  • Adj bele egy jó adag szívet! Csináld úgy, ahogy tetszik és szereted.

Koller József írása –

Közel tíz éve foglalkozom informatikával, azon belül főként a webfejlesztéssel. Nem vagyok designer, de ettől teljesen függetlenül rajongok a szépen megtervezett grafikákért. Munkám első sorban a háttérben zajlik, ugyanis "kódolással" foglalkozom.

  • Ha tetszett a cikk, osztd meg!

Eddig 1 hozzászólás érkezett. Szólj hozzá!

  1. Ribovics Mihály

    Én szeretnék designer lenni de közöm nincs a művész vénához. De különben is inkább pszichológia kell már ide nem művészet. A jó designer faszán tud manipuláláni.

A kommentelési lehetőség zárolva van ehhez a cikkhez.

Partnereink

ONetDev webfejlesztés

PlayBlink Steam nyereményjáték

PrivateTunnel ingyenes VPN

Jateknaplo.blog.hu indie játék blog

Támogatás

A Webragacson nem jelenítünk meg hirdetéseket mert mi sem szeretjük ha mindenhonnan reklámok kandikálnak. Azonban ennek ellenére az oldal működtetése pénzt kíván, a cikkek megírása pedig sok energiát és időt. Ha kedveled a munkásságunk és PayPal felhasználó vagy, a lentebbi "Donate" gomb segítségével támogathatsz minket.

Designed by Webragacs (A Smashing Magazine ötlete alapján). © 2012 WEBRAGACS. MINDEN JOG FENNTARTVA. Az oldalt a Wordpress motorja hajtja.