13 design probléma, amit jobb ha kerülsz

Design felhő

A web színültig tele vannak különböző weboldalakkal. Pontosan emiatt nehéz kiszúrni a jókat és a szépeket. A weboldalak döntő többsége rondán néz ki és egyszerűen használhatatlan, szó szerint eltéved rajta böngészés közben az ember, aminek az eredménye manapság nem az, hogy ott ragadunk, hanem egyszerűen bezárjuk és továbbállunk.

Sok egyszerű dolog van, amire ha egy designer (UX designer) odafigyel, mérföldekkel jobb weboldalakat tud majd tervezni, mint előtte. Fontos, hogy mindig ügyeljünk a részletekre, hiszen abban lakozik az ördög. Ebben a cikkben 13 általános hibáról fogunk beszélni, amit jobb ha mindenki elkerül akinek honlapja van.

1. Zavaros üzenet

A látogatók többsége csak néhány másodpercet fog eltölteni az oldaladon. Ez alatt az idő alatt annyi feladatod vagy, hogy tedd őket biztossá: Jó helyen jársz! Garantált, hogy azonnal azt lássa amit keresett, “amire vágyik”. Ha egy weboldal ugyanis zavaros, a felhasználó szépen bezárja és lép a következő találatra a listán, nem fog időt pazarolni. Nyilván ezt senki sem szeretné.

2. Helytelen színhasználat

Néhány designer sok különböző színt használt, még ha számukra szépen is néz ki, a felhasználók nem biztos, hogy így fogják gondolni. A vibráló színek és rossz színkombinációk egyszerűen elfárasztják a szemet, pontosan emiatt az olvasó gyorsan tovább is állhat. Designodban soha ne használj néhány színnél többet (ahogy színelmélet cikk 3. részében is írtuk).

3. Olvashatatlan tartalom

Ne használj túl csicsás vagy hosszútávon fárasztó betűtípust. Egyetlen weboldal sem fogja elérni a célját, ha a betűtípusa elfárasztja a szemet. Ügyelj a megfelelő betűtípusra és a megfelelő méretre. Ne legyen túl kicsi (12pt alatt) se túl nagy. Győződj meg, hogy a felhasználónak kényelmes annak olvasása és nem fog fejfájást okozni.

Összezavart

4. Zavaros tartalom

A látogatók többsége nem tölt túl sok időt a weboldaladon, így fontos hogy rövid időn belül megtalálja azt, amit keres. Ne használj hosszú bekezdéseket (tagolatlan oldalakat), emeld ki a fontos tartalmakat (félkövér és dőlt betűk),  használj címsorokat (h1-h6) és ne felejtsd el, hogy a listák is rendkívül hasznosak tudnak lenni (ol, ul).

5. Tisztelt a felhasználót

Tedd egyértelművé a felhasználók számára, hogy ha feliratkoznak a weboldaladra (legyen az regisztráció, hírlevél) nem fogsz visszaélni az adataikkal (ha eddig visszaéltél, szabadulj meg rossz szokásodtól, mert hosszú távon nem fogja megérni). Az is fontos, hogy ne csak feliratkozni lehessen, hanem leiratkozni is, bármikor, bárhol. A szabadság érzése jót fog tenni az oldaladnak.

6. Hiányzó keresés

Rengeteg különbség van aközött, hogy valaki az egész interneten keres vagy csak egyetlen oldalon. Garantáld a felhasználóidnak, hogy egyszerűen kereshessenek az oldaladon szereplő tartalmak között. Ha az olvasónak nem kell őrült bolyongásba kezdenie az áhított tartalom eléréséért, hanem egyszerűen rákereshet, megadjuk magunknak az esélyt, hogy egy újabb hűséges olvasót szerezzünk.

7. Bonyolult navigáció

Került a bonyolult menüket, legyen egyértelmű, hogy mire szolgál az oldal. A menü mindig szóljon a lényegről, ne próbálj minden apró szolgáltatást belezsúfolni (csoportosítsd az alszolgáltatásokat és használj legördülő menüket). A linkek egyértelmű felismerhetőségéről se feledkezz meg, ne legyen ugyan olyan, mint a többi szöveg az kontextusában.

Könyvek

8. Hosszú, zsúfolt oldalak

Ha egy felhasználó az oldalara érkezik, ne csak szöveget lásson, mert kevesen veszik a fáradságot, hogy a szürkének ható sorok tucatjait átbújják. Nem véletlen az, hogy sokan nem olvasnak könyveket: Mert nem szeretik az illusztrációszegény, szürke szövegeket. Képek használata nélkül is fontos, hogy megfelelő térközöket alkalmazz egyes bekezdések vagy szövegrészek között. Meglátod, sokan jönnek majd hozzád “pihentetni a szemüket”.

9. (Flash) Intro oldalak

Még mindig nagy divat, hogy intro oldalakkal “kápráztatják” el a látogatókat. Ha őszinték akarunk lenni: Senki sem akar fölösleges oldal(ak)on keresztülbukdácsolni, hogy célba érjen. Azt pedig végképp ne várjuk, hogy a kedves látogató megvárja, amíg betölt egy Flash intro (többször akár perceket is késleltetve az oldal elérését). Ha lényeges információközlésre nem szolgáló intro oldalunk van, szüntessük meg.

10. Háttérzene

Egy borzasztó pontján a múltnak, a web fejlesztők elkezdtek háttérzenéket betenni oldalaik alá. Ez rengeteg embert elrémiszt, hiszen sokan csendben szeretnének böngészni vagy egyszerűen nem tetszik nekik a háttérzene. Mindenki el tudja képzelni, hogy milyen eszeveszett X keresésbe kezd az ember, amikor egy oldal elkezd “muzsikálni”.

Vannak olyan weboldalak, amik viszont az oldalon történő tájékozódás miatt narrátor hangot tesznek a háttérbe (gyengén látok és új olvasók számára hasznos lehet), ezeket többnyire leállíthatjuk vagy bezárhatjuk. Egy fokkal jobb, de weboldalainkon jobb kerüljük a háttérzenéket.

11. Rossz képformátum

Sok oldal színvilága szétesik különböző böngészőkben, ez annak köszönhető, hogy több különböző képformátumot (jpg, png, gif) használ. Az is problémát tud okozni, ha egy oldalon túl nagy képek vannak (amik esetenként be sem töltődnek megfelelően.) Ezért fontos szem előtt tartani az egységes formátumhasználatot és azt, hogy ne helyezzünk el oldalunkon túl sok és nagyméretű képet.

Reklám a gyermeken

12. Reklámok elhelyezése

A weboldalak többsége reklámbevételekből tartja fenn magát, de nem szabad ezen a területen sem túlzásokba esni. Ne tegyünk rosszat se magunknak, se az olvasóinknak, azzal hogy mindenhol reklámokat helyezünk el (még akár a tartalmat is megszakítva azzal). Fontoljuk meg hová tesszük a hirdetéseket. (Tudod mi az a Reklámvakság?)

13. Böngésző kompatibilitás

Visszatérő probléma, hogy nem minden weboldalhoz készül böngésző független kód. Nem csak arról van szó hogy a régi böngészőkben is megfelelően jelenjen meg egy oldal, hanem különböző böngészőkben és eszközökön is. A mobil platform éveken belül a PC felé emelkedhet, így mindkét területbe érdemes a lehető legtöbb energiát fektetni.

forrás: Design Reviver, Naldz Graphics

Koller József írása –

Közel tíz éve foglalkozom informatikával, azon belül főként a webfejlesztéssel. Nem vagyok designer, de ettől teljesen függetlenül rajongok a szépen megtervezett grafikákért. Munkám első sorban a háttérben zajlik, ugyanis "kódolással" foglalkozom.

  • Ha tetszett a cikk, osztd meg!

Partnereink

ONetDev webfejlesztés

PlayBlink Steam nyereményjáték

PrivateTunnel ingyenes VPN

Jateknaplo.blog.hu indie játék blog

Támogatás

A Webragacson nem jelenítünk meg hirdetéseket mert mi sem szeretjük ha mindenhonnan reklámok kandikálnak. Azonban ennek ellenére az oldal működtetése pénzt kíván, a cikkek megírása pedig sok energiát és időt. Ha kedveled a munkásságunk és PayPal felhasználó vagy, a lentebbi "Donate" gomb segítségével támogathatsz minket.

Designed by Webragacs (A Smashing Magazine ötlete alapján). © 2012 WEBRAGACS. MINDEN JOG FENNTARTVA. Az oldalt a Wordpress motorja hajtja.