HTML5 Konferencia – Összegzés

HTML 5 Konferencia 2011

A Microsoft szárnyai alatt, kis sorrendcserével lezajlott a HTML5 konferencia. Remek előadásokkal, jó hangulattal, kiváló társasággal és természetesen az anyagiasságtól mentes, “korlátlan” fogyasztással egybevéve a predikciókat jóval felülmúlta a rendezvény. A lábam sem zsibbadt el, hiszen a rendezők ügyeltek a sok szünetre, az előadások végén szabad kérdez-felelek játék során mindenki feltehette a benne bujkáló kérdéseket, amiért pólót is kapott. Az értékelő tesztet kitöltők még egy bögrével is gazdagodtak.

HTML5 platform: Az előadás jó hangulatú volt, az előadás közben demókat is láthattunk ami meglehetősen jól feldobta az egész dolgot. Én személy szerint nem sokat foglalkozok az elmélettel, hiszen a gyakorlat és tapasztalat az igazán meghatározó, ezért kifejezetten élveztem ezt az előadást. A kevésbé elterjedt Canvas pedig kiemelt szerepet kapott a többi HTML5-ös fogalmom alá tartozó pluginmentesítő elem mellett.

CSS3: az Új Remény: A CSS3 temérdek égető hiányt pótol, többek között a lekerekített sarkokat, árnyékokat, transzformációkat, felbontásfüggő stíluslapokat, gradiensek, multi hátterek, egyedi fontok stb.  Akit érdekelne, hogy körülbelül miről is van szó, a Webragacson utána olvashat a CSS3 Alapvető jellemzők és CSS3 Alapvető Technikák cikkekben.

jQuery keretrendszer és pluginek áttekintése: Az új 1.6-os jQuery mentén felépített előadás nagyon remek összefoglalója volt annak, hogy mégis mire jó ez a keretrendszer. Arról is szó esett, hogy a szoftvergyártók is támogatják ezeknek a keretrendszereknek terjedését, “natívvá válását”.

IE9 platform innovációk: A szervező neve hallatán egy ilyen előadás nem is maradhatott volna el. Némi ferdítés persze érezhető volt az előadás során, de ezt bármely más fejlesztő ugyan így csinálta volna. Sok grafikont láthattunk arról, hogy az IE8-hoz képest az IE9 jelentős sebességjavuláson ment át, természetesen a riválisokat meredeken lehagyva a grafikai gyorsítás miatt.

HTML5 esettanulmányok: Alexandra könyvolvasó és MeseTV: A többi előadás is fantasztikus volt, de ebben az előadásban tényleg olyan elméletet és gyakorlatot láthattunk, amire a jövőben akár saját magunk is szükségünk lehet. Rengeteg technikai megoldásról volt szó, ám néha elnémult a dolog az oldalhoz kötődő titoktartási szerződés miatt.

HTML5 designereknek és sitebuildereknek: a Prezitől érkezett előadó sajnos negatívan konferálta fel magát, így azt hiszem érthető hogy ez valóban így is lett. A prezentáció természetesen Prezivel készült, ami nagyon jól meg is volt tervezve, bár valami hiányzott belőle.

Összességében: Ingyen belépés, ingyen kaja-pia, rakás Microsoft marketing cucc (hozzáteszem a bögre igazán remek darab), remek hangulat, remek társaság, remek előadók. Várakozáson felüli rendezvény, aminek következő része ősszel lesz megrendezve. Kevesebb IE hype jó lett volna, de elfért.

Koller József írása –

Közel tíz éve foglalkozom informatikával, azon belül főként a webfejlesztéssel. Nem vagyok designer, de ettől teljesen függetlenül rajongok a szépen megtervezett grafikákért. Munkám első sorban a háttérben zajlik, ugyanis "kódolással" foglalkozom.

 • Ha tetszett a cikk, osztd meg!

Eddig 4 hozzászólás érkezett. Szólj hozzá!

 1. goclou

  Szerintem nem volt olyan vészes az az Explorer “hype”, ha azt nézzük, hogy a 4. előadó bejött, felcsapta Macinthost és közölte, hogy ő ezeket Safariban mutatná be 🙂

  Szerintem a rendezvény egyik legnagyobb baja az volt, hogy az előadások hossza nem volt kiszámolva, így a vége mindig eszeveszett sietségbe ment át, ami miatt rengeteg tartalom kimaradt.

  Meglepő volt számomra az a tény, hogy a jelenlévő nagyjából 400 fő közül csak 5-6 ember rakta fel a kezét arra a kérdésre, hogy próbálták-e már a bemutatott technikákat.

  Ezektől eltekintve tényleg színvonalas rendezvény volt, mindenképpen jó, ha a szakmabelieknek lehetősége van így összegyűlni.

 2. RagacsNet

  Abszolút én is megilletődtem, mikor csak páran tették fel a kezüket. Bár én attól jobban éreztem magam, hogy nekem fenn volt.

  Szerintem azért nem próbálták még sokan mert vagy leragadtak a múltban, vagy “miért használni ha nincs rá támogatás kliensoldalon”. Én ha mostanában sitebuildot készítek akkor alap dolgoknál nem terhelem a rendszert 5 millió kis kép használatával meg szarrá floatolt divekkel, hanem használom a CSS3 mókáit, régi böngészőben kicsit rosszabbul néz ki, de az újakon optimálisabb. Ez a kompromisszum a fejlődés javára.

A kommentelési lehetőség zárolva van ehhez a cikkhez.

Partnereink

ONetDev webfejlesztés

PlayBlink Steam nyereményjáték

PrivateTunnel ingyenes VPN

Jateknaplo.blog.hu indie játék blog

Támogatás

A Webragacson nem jelenítünk meg hirdetéseket mert mi sem szeretjük ha mindenhonnan reklámok kandikálnak. Azonban ennek ellenére az oldal működtetése pénzt kíván, a cikkek megírása pedig sok energiát és időt. Ha kedveled a munkásságunk és PayPal felhasználó vagy, a lentebbi "Donate" gomb segítségével támogathatsz minket.

Designed by Webragacs (A Smashing Magazine ötlete alapján). © 2012 WEBRAGACS. MINDEN JOG FENNTARTVA. Az oldalt a Wordpress motorja hajtja.