Kreatív Pillanatok – 3. rész a jQuery legjei

jQuery @ kreatív pillanatokban

A jQuery bátran nevezheti magát a világ legnépszerűbb JavaScript keretrendszerének, mottója “írj kevesebbet, készíts többet”. Ebben a részben össze szedtem néhány nagyszerű jQuery plugint, amivel sokat dobhatunk saját oldalunk megjelenésén, ezzel még több látogatót és még nagyobb pénzt érhetünk el, természetesen egyre rövidebb idő alatt.

Colorbox

Az egyik leghasznosabb dolog lehet a dialógus ablak. Ezekből bőségesen akad, a Boxy eléggé elterjedt, mert a Facebook dialógus ablakaihoz hasonlít, majdnem teljesen, de én inkább egy sokkal dinamikusabb és jelenleg is fejlesztés alatt álló kiegészítést ajánlanék, ez méghozzá a ColorBox. Fontos, hogy ne keverjük össze a LightBox 2 és társaival a ColorBox-ot, hiszen ennek a tudása nem merül ki az egyszerű dialógus galériában. (Ennek a pluginnak az oldalán még találhatunk remek animált, egérérzékeny effekteket is.)

Spritely

A Spritely remek megoldás nem túl bonyolult Flash fájlok felváltására, hiszen kisebb animációkat könnyedén megoldhatunk. A web számára a Flash egy ős ellenség és egy igaz barát egyszerre, hiszen vannak dolgok, amikor kiváló (legjobb példa az Uploadify, ami egy remek Flash és jQuery alapú fájlfeltöltő) megoldást jelenthet, de sokszor csak ártalmas mind a forgalom, mint a platformfüggetlen használat szemszögéből.

Sexy Forms

Mindig is sok kihívást jelentett az űrlapelemek formázása, éppen ennek könnyítésére született meg több kiegészítő is. Ezekkel a hagyományos, böngészőnként változó elemeket állandósítva, könnyedén kezelhetővé és formázhatóvá tudtuk tenni. A képen a Sexy Form található, amit kakukktojásként tettem a listára, hiszen a jQuery rivális, MooTools keretrendszer alatt fut, de kétségkívül a legjobb a piacon. Ha ragaszkodunk a jQuery-hez, akkor még mindig ott van a népszerű jQuery Nice Form is. Ide vág egy remek összeállítás, amiből ihletet meríthetünk saját űrlapjaink létrehozásához.

Highcharts

Annak idején rengeteget szenvedtem a Grafikonok kirajzolásával, első sorban a PHP GD2 könyvtárával próbálkoztam az adatok kirajzolásával, de aki már foglalkozott vele, tudja, hogy nagyon gyenge minőségben lehet vele dolgozni. Másik terv egy Flash alapú grafikon volt, de őszintén ebben a műfajban sem találni az ingyenes kategóriában túl jó minőséget. Ekkor képbe jön a HighCharts, ami egy hihetetlen remek kis jQuery plugin. Kellemesen animált, remek megjelenés és a legfontosabb, hogy minden platformon ugyan úgy jelenik meg.

FB Tagger

Sokan szeretnének egy pofás kis Facebook fényképjelölőhöz hasonló plugint beszerezni, erre pedig ez a leg megfelelőbb. Valószínűleg a közeljövőben továbbfejlesztik, hiszen nem olyan régi a móka. (Letöltéshez kattints a fentebbi képre)

zClip

A zClip egy jó kis vágólap manipuláló plugin, ami sajnos csak Flash használatával működik, de ez ne jelentsen problémát, hiszen a fő terület ahol használnánk, többnyire támogatja ezt a lehetőséget. Ha valaki cseppet leleményes, könnyen utána fűzheti az adott oldal linkjét a kimásolt szöveghez 🙂

MobySelect

A MobySelect egyike a remek Moby cuccoknak, amivel remekül válogathatjuk a már letöltött adatokat. Mondhatni a kész listára eltérő filtereket húzhatunk rá, anélkül hogy az oldalt újra kellene tölteni, vagy bármilyen más kommunikációt kellene folytatni a szerverrel. Remek megoldás

Expandable text

Ez igazán csak egy kis könnyítés, akik eddig a szöveget PHP-val vagdosták méretre, de szeretnék inkább egy autómatára bízni a dolgot, azok megtehetik ezzel a kis kiegészítéssel. A használatához csak a doboz maximális szélességét és magasságát kell megadni, ezek után a kód automatikusan végez mindent.

Koller József írása –

Közel tíz éve foglalkozom informatikával, azon belül főként a webfejlesztéssel. Nem vagyok designer, de ettől teljesen függetlenül rajongok a szépen megtervezett grafikákért. Munkám első sorban a háttérben zajlik, ugyanis "kódolással" foglalkozom.

  • Ha tetszett a cikk, osztd meg!

Partnereink

ONetDev webfejlesztés

PlayBlink Steam nyereményjáték

PrivateTunnel ingyenes VPN

Jateknaplo.blog.hu indie játék blog

Támogatás

A Webragacson nem jelenítünk meg hirdetéseket mert mi sem szeretjük ha mindenhonnan reklámok kandikálnak. Azonban ennek ellenére az oldal működtetése pénzt kíván, a cikkek megírása pedig sok energiát és időt. Ha kedveled a munkásságunk és PayPal felhasználó vagy, a lentebbi "Donate" gomb segítségével támogathatsz minket.

Designed by Webragacs (A Smashing Magazine ötlete alapján). © 2012 WEBRAGACS. MINDEN JOG FENNTARTVA. Az oldalt a Wordpress motorja hajtja.