Real-Time Web Notifier – Értesítések a valósidejű weben

Real-Time Web Notifier

A web pásztorai terelgetik a juhaikat a magasabb, zöldebb legelőkre, útközben van aki lemarad, de van aki úgy megindul, mint a puskagolyó a ravasz meghúzása után. Egyes pásztorok – pontosabban a web úttörő fejlesztői – már most a jövőt álmodják, fejükben már létezik a tökéletes web, ahol az internet mindent átsző, a weboldalak (szolgáltatások) lélegeznek, életre kelnek és kommunikálnak, nem csak a felhasználókkal, hanem egymással is.

Már kitalálták az alapokat

Korábban már itt a Webragacson is beszéltünk a Google valós idejű web megoldásáról, a PubSubHubbub-ról. Ez a szolgáltatás nagy vonalakban arról szól, hogy a weboldalak értesíthetik a központi oldalt a történésekről, így a központi oldalnak nem kell időről-időre ellenőriznie a különböző weboldalakat, ezzel mindenkinek időt és energiát spórolva.

A hírcsatornák

RSSA valós idejű web fő kérdése a többoldalú kommunikáció, jelenleg sajnos az egyoldalú kommunikáció a jellemző. Vegyük példának az RSS technológiát, a felhasználó feliratkozik a hírcsatornára, és állandóan frissíti, hogy a lehető leghamarabb értesüljön a változásokról. Ez nyilvánvalóan egyirányú. Az RSS és Atom bármennyire is hasznos, sok fölösleges energiát és időt vesz igénybe.

Az RSS azonban sok esetben nem eléggé személyre-szabott, sok esetben ritkán frissül. Kisebb oldalak esetében pedig az is megkérdőjelezendő, hogy el lehet-e érni profilhoz kapcsolódó hírcsatornákat.

A jó öreg levelezés

EmailAz e-mail az webes létezés alapja. Nélküle nem tudnák egyetlen oldalra sem regisztrálni, nem tudnánk egymással levelezni, nem tudnánk értesítéseket és hírleveleket fogadni, sőt a temérdek SPAM levél sem lenne képes eljutni hozzánk.

A levelezés amennyire hasznos, annyira idegesítő is egyben. Néha már úgy érzi az ember, hogy teljesen lehetetlenné válik a hasznos levelek kiszűrése a sok szemét közöl. Az értesítések is hasznosak, azonban amikor már 200 darab áll olvasatlanul postafiókunkban, nem olyan egyszerű eldönteni, hogy mi és mennyire fontos. Nem lenne csodás leválasztani az értesítő és SPAM leveleket a barátainkkal folytatott levelezéseinkről? A választ: de, nagyszerű lenne.

Egy új teória, hipotézis

A címben említett Real-Time Web Notifier az RSS, PubSubHubbub és elektronikus levelezés keveredése. Az alap elmélet szerint csupán egy központi oldalra lenne szükség, ami rendelkezne egy hatékony API-val, ami mindamellett hogy kicsi, kevés erőforrást igényelne.  A központi oldal pedig egyszerűen megjelenítené az API-n keresztül kapott infókat, értesítéseket.

A szolgáltatás célja

A szolgáltatás főként azt a rengeteg értesítő levelet tüntetné el, amit például a Facebook küld. A másik fontos lehetőség pedig a hírcsatornák (RSS) reformálását jelentené. Napjainkban nem csak regisztrálnunk kell egy oldalra, fel is kell iratkozni a hírcsatornára, ha pedig a hozzászólások is érdekelnek arra ismét csak külön fel kell iratkozni. A Facebook-hoz hasonlóan, a rendszer segítségével akár az általunk “lájkolt” blogbejegyzésekre és hírekre érkező hozzászólások után is kapnánk értesítést.

A működési elve a felhasználók szemszögéből

Az egész rendszer központjában egy anyaoldal áll. Ide elengedhetetlen lenne a regisztráció, hogy a felhasználó használni tudja a szolgáltatást. Ezt követően a felhasználó kiválasztaná, és engedélyezné az általa gyakrabban látogatott oldalakról érkező frissítések  fogadását (Facebook, twitter, iwiw, levelező oldalak stb.).

Ha a netes böngészés közben újabb kincsre akadna, egyszerűen az oldalon belül rákattintana a feliratkozásra és onnantól kezdve fogadhatná az adott oldalról érkező értesítéseket. Ezeket az engedélyeket pedig későbbiekben könnyedén módosíthatná.

Hogyan csinálná a tulajdonos, fejlesztő

Első sorban regisztrálnia kellene egy API kulcsot, ahogyan azt már megszokhattuk. Ezt követően már a felhasználón múlik, hogy engedélyezi/kéri-e az adott oldalhoz, szolgáltatáshoz tartozó értesítéseket. Ezt követően a weboldal megkezdhetné az értesítések küldését az adott felhasználónak. Minden értesítés küldését követően kapna egy ID-t az adott értesítéshez, így aztán azt az értesítést később akár törölheti is.

Végszó

Ezzel a rövid kis cikkel próbáltam leírni egy 5letet, amit személy szerint ígéretesnek tartok. Sajnos kissé idealista, utópisztikus elképzelés, mert ehhez sok oldalnak hozzá kellene járulnia, viszont egy FaceBook vagy Google hatalmával rendelkező nagyvállalat könnyedén bevezethetné és rákényszeríthetné az internetre ezt a szabványt.

Koller József írása –

Közel tíz éve foglalkozom informatikával, azon belül főként a webfejlesztéssel. Nem vagyok designer, de ettől teljesen függetlenül rajongok a szépen megtervezett grafikákért. Munkám első sorban a háttérben zajlik, ugyanis "kódolással" foglalkozom.

  • Ha tetszett a cikk, osztd meg!

Partnereink

ONetDev webfejlesztés

PlayBlink Steam nyereményjáték

PrivateTunnel ingyenes VPN

Jateknaplo.blog.hu indie játék blog

Támogatás

A Webragacson nem jelenítünk meg hirdetéseket mert mi sem szeretjük ha mindenhonnan reklámok kandikálnak. Azonban ennek ellenére az oldal működtetése pénzt kíván, a cikkek megírása pedig sok energiát és időt. Ha kedveled a munkásságunk és PayPal felhasználó vagy, a lentebbi "Donate" gomb segítségével támogathatsz minket.

Designed by Webragacs (A Smashing Magazine ötlete alapján). © 2012 WEBRAGACS. MINDEN JOG FENNTARTVA. Az oldalt a Wordpress motorja hajtja.