myVIP & iWiW vs. FaceBook

MyVIP & iWiW vs. FaceBook

A magyar piacon két erős közösségi oldal van jelen, amik eddig többé-kevésbé megfértek egymás mellet. Most azonban a nagy magyar közösségi oldalaknak fel kell kötni a pelust. Ugyanis a FaceBook egyre népszerűbbé válik a magyar netezők körében is. Ebben a bejegyzésben megvizsgáljuk, miben jobb az Amerikai közösségi oldal, a FaceBook, mint a magyar alternatívái.

MyVIP 2006 áprilisa óta míg a az IWiW 2002 áprilisa óta elérhető a nagyközönség számára. A FaceBook esete kicsit eltérő, mert a 2004 indítás angol nyelven történt és csak 2008 végén lett elérhető a magyar változat, amit a más rendszerektől eltérően a felhasználók készítettek. Ami a három oldal magyar közösségének méretét illeti: a MyVIP 2.8 millió, iWiW 4.2 millió és a FaceBook 1.2 millió felhasználót tudhat magáénak. Hozzá kell tenni, hogy a Facebook 2009 februárjában megugrott népszerűségének köszönhetően erőteljes növekedésnek kezdett, ami egyre csak fokozódik.

7+1 indok a FaceBook mellet

Regisztráció

A FaceBook-on a regisztráció nem igényel meghívót. Az iWiW esetében szükség van egy ismerőse, aki már tagja az oldalnak, viszont a meghívó beszerzéséhez több hónapra is szükség lehet. A MyVIP a kettő közé esett, ugyanis a regisztrációhoz ugyan úgy szükség van egy beregisztrált ismerősre, azonban a meghívóra nem kell várnia.

Lehet, hogy ismered

A Facebook regisztráció és adatlap kitöltése közben megadhatunk korábbi iskolákat és munkahelyeket, amik kapcsán a Facebook a későbbiekben barátokat ajánl. A FaceBook nagyon hasznos módot talált a lehetséges ismerőseink megtalálására. Az iWiW-en és MyVIP-en azonban már korántsem ilyen hatékony a lehetséges ismerős ajánló.

Stabilitás

Facebook sokkal stabilabb. Nem kell ecsetelnem az iWiW lassúságát és a MyVIP gyakori adatbázis kiesés és karbantartási hibáit. Persze a FaceBook is hibázik, de a leállások gyorsan megoldódnak és kevésbé zavaróak a magyar ellenfeleinél.

Zavaró reklámok nélkül

Kevesebb reklám, nagyobb élvezet. A sort a legrosszabb helyzettel kezdeném, ez pedig az MyVIP, az elviselhetetlen mennyiségű reklámmal. Nem túlzás azt állítani, hogy az oldal 40%-a reklámból áll. Az iWiW és Facebook esetében a reklámok nem zavaróak, utóbbi esetében még lehetőségünk van a zavaró reklámokat kiiktatni is. (A myVIP gyakran jobban tenné, ha a bejelentkező oldalon figyelmeztetné az epilepsziára hajlamos látogatókat, mert egyes reklámok képesek lennének kiváltani egy-egy rohamot.)

Érthető, egyértelmű

Talán az amerikai igényeknek is köszönhető, de a FaceBook tényleg leegyszerűsödött arra, amire egy közösségi oldalon szükségünk van. A kezelőfelület végtelenül egyszerű, ismerőseink tevékenységét pedig könnyen felmérhetjük a kezdőoldalon. Az iWiW esetében sincs túl nagy probléma, jóval több a menüpont, de egyáltalán nem zavaró. Ami viszont a MyVIP-et illeti, utalnom kell az előző pontra, miszerint a reklámoknak köszönhetően néha használhatatlanná válik az oldal.

Alkalmazás, játék, kvíz

A myVIP próbálkozott flash játékokkal és randi szobákkal, de nem váltak túl népszerűvé. Az iWiW nem fordít elég energiát alkalmazásaira, emiatt eshet meg az is, hogy gyakran működésképtelenek az alkalmazások. A Facebook ezzel ellentétben, nagyon jól beépítette az alkalmazásokat a rendszerébe, így azok könnyen használhatók és többségük működésével sincs probléma.

Az egész világ egy kézben

A legjobb tulajdonsága a FaceBook-nak, hogy az egész világot behálózza. A magyar közösségi oldalak esetében ez korántsem mondható el, hiszen ezek kifejezetten magyarok számára készültek, nagyon kevés külföldi regisztrál rájuk, a meghívási rendszer és a nyelv miatt.

+1 a fejlesztőknek

A nyílt API sokat lendíthet egy oldal népszerűségén, talán ezért is próbálkozott az iWiW is, több-kevesebb sikerrel. A FaceBook viszont ezt is sikerre vitte, API-ja talán a legnépszerűbb a WEB-en.

[Utóirat]

Nem szabad elfelejteni a magyar fejlesztéseket sem, de nem véletlenül népszerűsödik ilyen mértékben a FaceBook hazánkban is, hiszen azt adja, amire tényleg szükségünk van és kerüli az átlag felhasználót zavaró dolgokat.

A Google szerint a FaceBook iránt már nagyobb az érdeklődés, mint a myVIP iránt, de az iWiW népszerűségétől még messze van. Van még remény.

Koller József írása –

Közel tíz éve foglalkozom informatikával, azon belül főként a webfejlesztéssel. Nem vagyok designer, de ettől teljesen függetlenül rajongok a szépen megtervezett grafikákért. Munkám első sorban a háttérben zajlik, ugyanis "kódolással" foglalkozom.

 • Ha tetszett a cikk, osztd meg!

Eddig 3 hozzászólás érkezett. Szólj hozzá!

 1. szabolaura

  Egyet értek!A FaceBook a legjobb:jók a játékok míg a MyVIP-en elfog a nagymértékű unalom sok játék közben.A FaceBook-on és a MyVIP-en lehet chat-elni,viszont az IWIW-en nem. :(: és a MyVIP-től kérdem minek ez a sok reklám?A tudósok kimutattak hogy 80%-nak SZEMKÁROSODÁST okoz

 2. Side

  Nagyon tetszik a cikk és teljesen egyet értek.
  Egy dolgot hozzáfűznék ami személyes vélemény, nekem nagyon nem tetszenek az iwiw bekapcsolható funkciói, többek között az egymás szemében funkció, én inkább úgy nevezném, hogy egymás háta mögött.

  Remélem el fog jönni az az idő is mikor lesz egy világszerte elismert magyar közösségi portál 🙂

 3. Sünimanó

  Hát igen, nemcsodálom már hogy lassan mindenki a FB-ra tér át….

A kommentelési lehetőség zárolva van ehhez a cikkhez.

Partnereink

ONetDev webfejlesztés

PlayBlink Steam nyereményjáték

PrivateTunnel ingyenes VPN

Jateknaplo.blog.hu indie játék blog

Támogatás

A Webragacson nem jelenítünk meg hirdetéseket mert mi sem szeretjük ha mindenhonnan reklámok kandikálnak. Azonban ennek ellenére az oldal működtetése pénzt kíván, a cikkek megírása pedig sok energiát és időt. Ha kedveled a munkásságunk és PayPal felhasználó vagy, a lentebbi "Donate" gomb segítségével támogathatsz minket.

Designed by Webragacs (A Smashing Magazine ötlete alapján). © 2012 WEBRAGACS. MINDEN JOG FENNTARTVA. Az oldalt a Wordpress motorja hajtja.