Extra.hu – Összeomlik a magyar manga társadalom

Nemrég az Extra.hu bejelentette a fizetőssé válását és felajánlotta jelenlegi ügyfeleiknek, hogy akciósan továbbra is náluk maradhatnak (akár valami.extra.hu címen is).  Konkrétan 3000 Huf kedvezményt ad minden jelenlegi ügyfelének, aki regisztrál a DotRoll szolgáltatónál.

A DotRoll cég tovább rontotta a korántsem fényes extra.hu hírnevét hírhedtségét. Régebben, amikor még nem volt reklám az Extra.hu oldalain, rengeteg ügyfelet csábítottak magukhoz, hiszen az ATW.hu és UW.hu is (akik nagy ellenségei voltak) reklámokat raktak ki az oldalak tetején.

Az Extra.hu a moslék, szemét oldalak táptalaja. Igaz, hogy kipróbálás céljából kifejezetten jók az ilyen ingyenes tárhelyek, hiszen mi is voltunk Extránál, de hamar rá kellett jönnünk, hogy egy egyszerű HTML oldalt sem lehet futtatni a szervereiken, mert képtelenek stabilan szolgáltatni. Aki tényleg komolyan gondolta a weboldalát, az fogta magát és átvándorolt egy olyan szolgáltatóhoz, ahol szolgáltatást is kapott, nem csak ígéretet.

1 perces néma csend a több ezer tákolmány manga oldalért, amit a gonosz Extra tönkretett és csődbe vitt.

[1 perccel később]

Utána olvastam kicsit, hogy mik is történtek az elmúlt években az Extra háza táján, hiszen másfél-két éve rengeteg oldalt lelőttek “illegális” tartalom miatt. Kiderült, hogy a “szabályzat 12-es pontjának megfelelően, miszerint a fél éve be nem lépett felhasználók törlésre kerülnek“, tehát ha az illegális tartalom nem lenne elég, akkor majd ezzel megoldjuk. (Akit érdekel az átalakulásról szoló sajtóközleményük, itt találják.)

Érdekes idézetek:

“A rendszer gyakorlatilag egy tesztplatformként szolgált mind technológiai, mind szolgáltatási szempontból.”

[…]

“Olyan is előfordult, hogy megkerestek minket szolgáltatásokat fejlesztő cégek terheléstesztre. Ilyen esetben a felhasználók oldalain levő szolgáltatás panelbe ágyaztuk be láthatatlanul a tesztelni kívánt oldalt. Ezzel a felhasználók is jól jártak, mert élvezhették az ingyenes szolgáltatás előnyeit de a látogatóiknak nem jelentett látható többlet terhelést az egy plusz oldal lekérdezése.”

Ebből az derült ki, hogy olyanok voltak az extra felhasználók, mint a kísérleti majmok, ha valami új jött a láthatáron. A sajtóközleményben még az is áll, hogy hibás teszt esetén percekkel később már minden ugyan úgy működött, mint előtte. Ez a valóságban nem így van, volt, amikor hosszú órákra megszünt a szolgáltatás.

Szerintük a szolgáltatások panel jó (????) volt és örömet okozott az Extra felhasználóinak, a valóság megint más. Rengetegen inkább megszabadultak volna attól a vörös hülyeségtől a sarokban, mert tényleg fölösleges volt.

“Az árképzésnél lényeges szempont volt, hogy azok is juthassanak tárhelyhez, akik nem tudnak kifizetni havi 12-15 ezer forintot.”

Ez az egész oldal talán legérdekesebb pontja, nem hiszem, hogy sokan eljutnak idáig az olvasásban. Azért ez a kis sor a kedvencem, mert hihetetlenül lerí róla, hogy a hülye vásárlókra hajtanak, akik hátha elhiszik, hogy egy tárhely havi 12-15 ezer forintba kerül. Ha megnézünk egy hétköznapi tárhelyszolgáltatót az 1000 Huf / Hó áron adja az 1 gigás tárhelyet. Mikor ellátogattam a DotRoll oldalára, ott az alap csomag, aminek 7000 forint az éves költsége. Tehát ha Extra.hu felhasználó voltál régen, most 4000 forintért megkaphatod ezt a minőségtelen tárhelyet.

Kíváncsi lennék, hogy a fizetős felhasználóikat is kiteszik-e a szolgáltatások panel “gyönyöreinek”, mert az lenne méltó az Extra szolgáltatásaihoz. Végre van esélyünk a minőségre és megszabadulhattunk egy jókora koszfolttól a magyar internet történetében.

Elnézést, ha lehúzósnak tűnik a bejegyzés, SZÁNDÉKOS volt.

Ég veled Extra.hu – 1998 – 2010. Március 31.

Koller József írása –

Közel tíz éve foglalkozom informatikával, azon belül főként a webfejlesztéssel. Nem vagyok designer, de ettől teljesen függetlenül rajongok a szépen megtervezett grafikákért. Munkám első sorban a háttérben zajlik, ugyanis "kódolással" foglalkozom.

 • Ha tetszett a cikk, osztd meg!

Eddig 4 hozzászólás érkezett. Szólj hozzá!

 1. Riffe

  Bocsi, de én évek óta az extrán vagyok nem egy oldallal és semmi gondom nem volt vele!

 2. Srác

  Igen ám, de ő a tényeket írja le. Én is ott voltam míg le nem lőtték az összes oldalamat.

 3. janika

  Azért azzal ne vezesd meg az extra.hu-s olvasóidat, hogy ezután ugyanazon gyenge tárhelyért kell majd fizetniük.

 4. Juhi

  Nos, szerintem az extra.hu volt az egyik legjobb ingyenes tárhely, sokkal inkább a stabilitásuk, mint a reklámmentesség miatt. Igen, néha érdekes okok miatt töröltek tárhelyeket, de szerintem még egyes fizetős tárhelyek gyorsaságát is felülmúlta.

  Természetesen az ilyen ingyen mindent oda adó cégek hamar összedőlnek(lásd il ferro kft, pl). A dotrollt pedig a legkevésbé ajánlom mint fizetős tárhelyt. Ingyenesként szerintem pedig az atw a legjobb jelenleg.

A kommentelési lehetőség zárolva van ehhez a cikkhez.

Partnereink

ONetDev webfejlesztés

PlayBlink Steam nyereményjáték

PrivateTunnel ingyenes VPN

Jateknaplo.blog.hu indie játék blog

Támogatás

A Webragacson nem jelenítünk meg hirdetéseket mert mi sem szeretjük ha mindenhonnan reklámok kandikálnak. Azonban ennek ellenére az oldal működtetése pénzt kíván, a cikkek megírása pedig sok energiát és időt. Ha kedveled a munkásságunk és PayPal felhasználó vagy, a lentebbi "Donate" gomb segítségével támogathatsz minket.

Designed by Webragacs (A Smashing Magazine ötlete alapján). © 2012 WEBRAGACS. MINDEN JOG FENNTARTVA. Az oldalt a Wordpress motorja hajtja.