Phoneblocks – Házilag barkácsolható okostelefon

Phoneblock

Az okostelefonok uralma alatt sokaknak elege lett abból, hogy időről időre újabb telefont kell vásárolni és a régit kidobni, ha az ember friss szoftvereket akar használni, jobb kamerára, gyorsabb hardverre, hosszabb akkuidőre (stb) vágyik. A “butafon” korszakban még nem volt jellemző a “minden évben új telefon” mentalitás és az árak is jóval barátságosabbak voltak. A gyorsan elavuló hardverek és szoftverek nem csak a pénztárcára, hanem a környezetre is károsak, éppen ezért indult egy rendkívül izgalmas kezdeményezés Phoneblocks néven.

Az alapötlet rendkívül egyszerű: minden telefon különálló és cserélhető modulokból áll. Például ha betörik a kijelző, pár csavartekeréssel pillanatok alatt le lehet cserélni a modult, míg a többi alkatrészhez hozzá sem kell nyúlni. Ha ez még nem volna elég, ki ne örülne, ha a telefon cseréje nélkül lehetne jobb optikát, processzort vagy akkumulátort szerelni a telefonjába? Én repesnék az örömtől. Itt egy röpke videó a projektről dióhéjban.

Természetesen az elsődleges cél a projekt megvalósulása kapcsán a környezetvédelem, hiszen az elektronikai hulladék irdatlan ütemben szaporodik. A gyártókat pedig nem különösebben érdekli, hogy egy készülék javítható legyen. Ha valami elromlik, inkább a kukába dobják. Aki támogatná a kezdeményezést, a Youtube videó alatt megtalálja erre a lehetőségeket.

A szkepticizmus belefér bárki részéről, azonban nem kell, hogy ez a projekt váljon valóra, elég ha a benne rejlő értékek életre kelnek.

Koller József írása –

Közel tíz éve foglalkozom informatikával, azon belül főként a webfejlesztéssel. Nem vagyok designer, de ettől teljesen függetlenül rajongok a szépen megtervezett grafikákért. Munkám első sorban a háttérben zajlik, ugyanis "kódolással" foglalkozom.

  • Ha tetszett a cikk, osztd meg!

Partnereink

ONetDev webfejlesztés

PlayBlink Steam nyereményjáték

PrivateTunnel ingyenes VPN

Jateknaplo.blog.hu indie játék blog

Támogatás

A Webragacson nem jelenítünk meg hirdetéseket mert mi sem szeretjük ha mindenhonnan reklámok kandikálnak. Azonban ennek ellenére az oldal működtetése pénzt kíván, a cikkek megírása pedig sok energiát és időt. Ha kedveled a munkásságunk és PayPal felhasználó vagy, a lentebbi "Donate" gomb segítségével támogathatsz minket.

Designed by Webragacs (A Smashing Magazine ötlete alapján). © 2012 WEBRAGACS. MINDEN JOG FENNTARTVA. Az oldalt a Wordpress motorja hajtja.