QR kódjaink mostantól nem csak praktikusak de szépek is lesznek

Webragacs QR

Bizonyára már te is találkoztál plakátokon, reklámokon, újságok lapjain és ehhez hasonló helyeken QR kódokkal. Biztosan azt is megfigyelted, hogy ezek mindig igyekeznek fekete fehér formában maradni, hogy maximálisan olvashatóak maradjanak. Azonban itt van egy izraeli startup, ahol célul tűzték ki az ocsmány QR kódok száműzését a világunkból. Meg kell hagyni, eléggé borsos ára van egyelőre a szolgáltatásnak, de hamarosan érkezhet konkurencia, és lentebb mehetnek ezek az árak is.

A Visualead segítségével általunk kiválasztott képekre tehetünk QR kódot, amellett, hogy az eredeti kép akár 70%-át is megtarthatjuk azon a felületen ahol a QR kód megjelenik. A jövőben pedig olyan megoldással is szeretnének előrukkolni, amivel “szinte” láthatatlanná tennék a QR kódokat a képeken, csupán a 4 horgonypontnak kellene kitűnnie a képből, hogy a kamerák tudják “hol keressenek”.

QR Gabonapehely

Azt látjuk, hogy az üzleti szférában rengetegen használják a QR kódokat és próbálják elkötelezni fogyasztóikat is annak használata mellett, de a valóság gyakran alulmúlja a várakozásokat. […] A világ egyre inkább a mobil eszközök tart, ezért próbáljuk fejleszteni ezt a meglévő technológiákat, vesszük ezt jól ismert technológiát és csinálunk belőle valami magávalragadót — sokkal emberibb, kevésbé gépies. – Alva

A startup sikerességét tekintve nem panaszkodhat egy percig sem, hiszen 2012-ben 750.000 dollár tőkére tett szert, több mint 50.000 QR kód generálására használták már és közel fél millió leolvasást naplózott. Egyébként egy második generációs kép generálása ~12.00 Huf (56$), egy második generációs pedig ~3000 Huf (14$) összegbe kerül, ebben az árban benne foglaltatik az analitika is (ami valljuk be nem akkora eget rengető újdonság, hogy megérjen 1-2 dollárnál többet).  Az ingyenes változat az első generációs képet foglalja magában, de ebben az esetben egy reklámot lát majd a cél oldal előtt az, aki leolvassa és megnyitja a kódot.

Visualead készítői igyekeznek minden bőrt lehúzni erről a technológiáról, ameddig még csak lehet. Itt van egy kis áttekintő, hogy mennyiben változik a generációkkal a QR kód és a kép viszonya. Az utolsó képpel nem érdemes egyelőre foglalkozni, ha megpróbálná leolvasni az ember, semmire sem jutna.

QR kód generációk

Források: Petr Jan Juračka

Koller József írása –

Közel tíz éve foglalkozom informatikával, azon belül főként a webfejlesztéssel. Nem vagyok designer, de ettől teljesen függetlenül rajongok a szépen megtervezett grafikákért. Munkám első sorban a háttérben zajlik, ugyanis "kódolással" foglalkozom.

  • Ha tetszett a cikk, osztd meg!

Partnereink

ONetDev webfejlesztés

PlayBlink Steam nyereményjáték

PrivateTunnel ingyenes VPN

Jateknaplo.blog.hu indie játék blog

Támogatás

A Webragacson nem jelenítünk meg hirdetéseket mert mi sem szeretjük ha mindenhonnan reklámok kandikálnak. Azonban ennek ellenére az oldal működtetése pénzt kíván, a cikkek megírása pedig sok energiát és időt. Ha kedveled a munkásságunk és PayPal felhasználó vagy, a lentebbi "Donate" gomb segítségével támogathatsz minket.

Designed by Webragacs (A Smashing Magazine ötlete alapján). © 2012 WEBRAGACS. MINDEN JOG FENNTARTVA. Az oldalt a Wordpress motorja hajtja.