Domain brókerek – Akik miatt nem lehet értelmes domain nevet vásárolni

Aki már indított manapság új webes projektet, biztos szembe találta magát azzal egy borzasztó jelenséggel: a jól csengő, ígéretes marketing adottságokkal rendelkező, kreatív domain nevek többsége már használatban van. A tény, hogy sok ötletünk másnak is eszébe jutott már előttünk, önmagában nem bosszantó. Viszont, abban a pillanatban, amikor kiderül, hogy a kutya sem használja az adott domain nevet – csupán “parkoltatja” – már kevés ember tudja megőrizni a nyugalmát. De mikor fognak elfogyni az utolsó, értelmes domain nevek?

A parkolásról

A parkolt domain nem más, mint egy olyan domain amit csak beregisztráltak de nem használnak. A parkolt domain sok esetben el sem érhető, de többnyire az jellemző, hogy egy reklámokkal megpakolt oldalt kapunk, mikor meglátogatjuk. Ezzel a tevékenységgel senki nem követ el törvényszegést, a dolognak inkább morális vonatkoztatása van. Nehéz pontos adatokat mondani, de egyes becslések szerint a parkolt domainek elérik a 30%-ot is, ami azt jelenti hogy közel minden harmadik beregisztrált domain használaton kívül van. Más becslések szerényebb 10%-ról beszélnek. (Tapasztalataink alapján inkább az előbbi becslést tartjuk helytállónak.)

Az úgy nevezett “domain brókerek” százszámra vásárolják a szabad domain neveket, amiket “nagyker áron” vásárolnak, jóval a normál ár alatt. (Idén áprilisban történt az eset, amikor egy ilyen bróker cég közel 15.000 domain nevet vásárolt meg 24 óra alatt.) A vásárlás után a domainek be is kerülnek a parkolóba, ahol várják a véletlen odalátogatókat (akik a megjelenített reklámokra kattintva sok esetben visszahozzák a domain árát) és a potenciális vásárlókat, akikben ég a vágy, hogy megvásárolják az áhított domain nevet, legyen az bármennyi.

Vásárlás a spekulánstól

A legtöbb esetben domain név vadászat közben az átlag ember lép is tovább, ha egy foglalt címre bukkan. De van amikor a vágy győz, ilyenkor bizony fel kell keresni a spekulánst, a brókert, aki bejegyezte a domain nevet. A brókerekkel többnyire e-mailben lehet kommunikálni, ahol lehet alkudni, hogy mikor és mennyiért lehet megvásárolni a kívánt domaint.

Ne lepődjön meg senki, ezek a brókerek csak a profitra hajtanak, már az érdeklődés legkisebb szikrára is emelik az árat. Ezért érdemes kerülni a “nagyon kellene ez a domain mert rengeteg nagyra törő tervem valósítanám meg vele” jellegű megnyilvánulást. A pénztárcánk érdekében. A nagyobb címek többnyire viszont árverésekre mennek, ahol akár több száz ezer forintot is kérhetnek, egy viszonylag szokványos címért.

Kilátások a jövőre nézve

Mivel ez a tevékenység legális, jogilag nincs mit tenni vele (ahogyan a szabadalom piócákkal sem). Nem látunk a jövőbe, biztosra vesszük, az “elpazarolt” domainek száma tovább fog emelkedni és egyre nehezebb ideális címet vásárolni megfizethető áron. Ezen még az, újabb felső szintű domainek sem segítenek (pl .xxx). A friss projektek névadásához és mefgfelelő domain kiválasztásához sok szerencsét kíván a Webragacs.

Koller József írása –

Közel tíz éve foglalkozom informatikával, azon belül főként a webfejlesztéssel. Nem vagyok designer, de ettől teljesen függetlenül rajongok a szépen megtervezett grafikákért. Munkám első sorban a háttérben zajlik, ugyanis "kódolással" foglalkozom.

  • Ha tetszett a cikk, osztd meg!

Partnereink

ONetDev webfejlesztés

PlayBlink Steam nyereményjáték

PrivateTunnel ingyenes VPN

Jateknaplo.blog.hu indie játék blog

Támogatás

A Webragacson nem jelenítünk meg hirdetéseket mert mi sem szeretjük ha mindenhonnan reklámok kandikálnak. Azonban ennek ellenére az oldal működtetése pénzt kíván, a cikkek megírása pedig sok energiát és időt. Ha kedveled a munkásságunk és PayPal felhasználó vagy, a lentebbi "Donate" gomb segítségével támogathatsz minket.

Designed by Webragacs (A Smashing Magazine ötlete alapján). © 2012 WEBRAGACS. MINDEN JOG FENNTARTVA. Az oldalt a Wordpress motorja hajtja.