Hogyan találj állást szabadúszóként a weben

Szabad Madár

Napjainkban egyszerűbbnek és biztosabbnak gondoljuk, ha fix állásunk van, ám nem mindenki hajlandó beérni a kötött életformával. Sokan – ahogy jómagam is – szabadúszóként próbáljuk érvényesíteni tudásunkat. Egy korábbi cinkünkben már szó volt az alapelvekről, most azonban ideje, hogy határozottabban érintsük a témát.

Pro

Szabadúszóként jó, hogy van beleszólásunk abba, hogy mit vállalunk el és kitől. A világhálón temérdek állásajánlat vár a szabadúszók jelentkezésére, nekünk csupán annyi dolgunk van hogy keresgélünk és teszünk néhány kört az ajánlat körül. Ha jó a beszélőként és a meggyőzőképességünk akkor nagy eséllyel szerezhetünk meg bármilyen munkát (legyen az egyszeri projekt vagy több egymást követő).

A szabadúszó lét nem mindig jelenti azt, hogy kötöttségek nélkül élünk, hiszen egy fix állás mellett is egyszerűen vállalhatunk munkákat (már ha bírjuk a tempót). Így akár sokszorosára is növelhetjük a bevételeinket, ami a mai világban egyáltalán nem okoz problémát.

Kontra

Megeshet, hogy hosszabb ideig nem tudunk magunknak munkát szerezni, ezért érdemes mindig rendelkezni néhány hónapra elegendő tartalék pénzel, sosem lehet tudni, hogy mikor üt be a krakk. Ez szokott lenni a legelső és legfontosabb ellenérv, de fontos szem előtt tartani, hogy nem csak ínséges idő következhet be hanem felettébb bőséges is.

Magyarként arra is fel kell készülnünk, hogy angol nyelvű oldalakon keressünk magunknak állást, ahol hatalmas a pörgés és a világ minden tájáról érkeznek be a projektek. (A kifizetés kapcsán a külföldi rendszerek esetében többnyire nem kell aggódni, hiszen ezek az oldalak olyan belső pénzügyi rendszerrel rendelkeznek, amik biztosítják, hogy a kész munka tényleg kifizetésre kerüljön, a szóbeli megállapodásoknál viszont más a helyzet.)

Hol érdemes keresni?

Szerény kis hazánkban a kínálat is szerény, de projektekre egy kis keresgélés után így is ráakadhatunk. Több tucat álláshirdető oldal áll rendelkezésünkre, mégis én azt mondanám hogy a legjobb a Weblabor portál “munka és állás” menüpontja alatt keresgélni. Itt sajnos nincs a kifizetés biztosító rendszer, de angol tudás hiányában “be kell érnünk ezzel”.

Amennyiben legalább középszinten elsajátítottuk az angol nyelvet és az szakszavakat is teljesen megértjük, nekivághatunk a nemzetközi piacnak. Tucatnyi oldal áll rendelkezésünkre, lehet válogatni, megnézni hol a legjobbak a feltételek de jó ha több lábon állunk így érdemes egyszerre párhuzamosan több oldalon is probálkozni.

Elance

Az egyik nagy kedvencünk az Elance, ami remek tesztek segítségével igyekszik besorolni a szabadúszókat. Felépíthetjük rajta portfóliónkat (kissé olyan mint a Linkd in). Havonta 15 ajánlattételi pontot kapunk (a nagyobb volumenű munkáknál egyre több ilyen kreditre lesz szükségünk.) A belső kifizető rendszernek hála a munkáltatók nem úszhatják megy hogy fizessenek – már ha ténylegesen elkészült a munka és a szabadúszó nem csak bliccelni akart.

Aki nem is kíván ezen az oldalon munkát keresni, annak is érdemes beregisztrálnia már csupán a tesztek miatt is, mert a lehető legkeményebb kérdéseket kapjuk a kiválasztott területekről. Az Elance továbbá rendelkezik egy programmal, amivel a órabérben is dolgozhatunk akár otthoni számítógépünkről.

Freelancer

Másik kedvencünk a Freelancer weboldala, ami rengeteg álláslehetőséggel kecsegtet, amik között néha elég könnyen el is lehet veszni. (Csupán a Webprogramozással kapcsolatos kategóriák is 1000 pixel magas hegyben állnak, nem is beszélve az ajánlatokról.) Az itt felépíthető profil vérzik még pár sebből, de idővel ez is meg fog oldódni.

A kifizetések biztosításáról itt is egy belső rendszer gondoskodik, hasonlóan az előzőhöz, itt is “adóznunk” kell a megszerzett jövedelmekből. A Webragacs csak ajánlani tudja az informatikai szcénában tevékenykedőknek, hogy csapjanak bele a lecsóba és tegyenek szert egy kis extra jövedelemre.

Koller József írása –

Közel tíz éve foglalkozom informatikával, azon belül főként a webfejlesztéssel. Nem vagyok designer, de ettől teljesen függetlenül rajongok a szépen megtervezett grafikákért. Munkám első sorban a háttérben zajlik, ugyanis "kódolással" foglalkozom.

  • Ha tetszett a cikk, osztd meg!

Eddig 2 hozzászólás érkezett. Szólj hozzá!

  1. állás_külföldön

    Szerintem a legfőbb, hogy mindent csak ésszel. Ami túl szépen hangzik, ott érdemes picit gyanakodni és utánajárni. És nem fizetni előre semmit 🙂

  2. Pingback: Szabadúszó vagy? | Szabadfal

A kommentelési lehetőség zárolva van ehhez a cikkhez.

Partnereink

ONetDev webfejlesztés

PlayBlink Steam nyereményjáték

PrivateTunnel ingyenes VPN

Jateknaplo.blog.hu indie játék blog

Támogatás

A Webragacson nem jelenítünk meg hirdetéseket mert mi sem szeretjük ha mindenhonnan reklámok kandikálnak. Azonban ennek ellenére az oldal működtetése pénzt kíván, a cikkek megírása pedig sok energiát és időt. Ha kedveled a munkásságunk és PayPal felhasználó vagy, a lentebbi "Donate" gomb segítségével támogathatsz minket.

Designed by Webragacs (A Smashing Magazine ötlete alapján). © 2012 WEBRAGACS. MINDEN JOG FENNTARTVA. Az oldalt a Wordpress motorja hajtja.