Az ékezetes domainek helyzete 2012-ben

Ékezetek

Szűk évtizede vezették be az ékezetes karakterek használatának lehetőségét a Domain nevekben, ám az eltelt évek során úgy tűnik, nem realizálódott igazán senkiben a lehetőség. 2012-t írunk, a hajó már az IPv6 vizein úszik, az utolsó mohikánok is haldokló félben vannak (IE6, FF2< stb.), de még mindig nincs meg a hit és a bizalom az ékezetes Domainek irányába, nem is jogtalanul.

Az ékezetes (unicode) Domain neveket már minden modern böngésző és levelező kliens támogatja. (Azaz úgy tűnik, támogatja.) Ha kimásolunk egy ékezetes webcímet, akkor a böngésző automatikusan átalakítja egy megjegyezhetetlen karaktersorrá (pl.: ékezet.hu -> xn--kezet-9ra.hu). Ugyanis a DNS (domain név kiszolgáló) szerverek nem tárolnak egyetlen ékezetes karakter sem. Minden ékezetes domain kódoláson esik át, ám ezek a kódolt domain nevek többnyire rejtve maradnak a felhasználók elöl.

A Google és a többi kereső gond nélkül elbánik az ékezetes karakterekkel, a böngészők is tökéletesen jól jelenítik meg. A baj akkor léphet a képbe, amikor szeretnénk egy ékezetes Domain-hez tartozó e-mail címet kreálni. Sajnálatos módon támogatás ide-oda, leveleket nem lehet olyan könnyen ékezetes domain-hez tartozó címre küldeni, hiszen több online levelezőkliens bajban van azok dekódolásával (márpedig manapság döntően böngészőben olvassuk leveleinket). Ahhoz pedig hogy biztosra menjünk, a kódolatlan változatát kell megadnunk a domainünknek, ami elég kellemetlenül festhet. (pl.:   info@ékezet.hu -> info@xn--kezet-9ra.hu)

Az ékezetes Domain tulajdonosok szembesülhetnek még problémákkal annak adminisztrációja során (pl.: FTP, aldomain stb). Sok tárhelyszolgáltató ugyanis bajban van az ékezetek kezelésével, illetve az ékezetes domainek fájlrendszerben való tárolásával. Nem ritka eset, hogy egy hozzáadott aldomain például rendszergazdai (szolgáltató felöl) beavatkozás nélkül használhatatlan lesz.

Összességében nagyon praktikusak tudnak lenni az ékezetes Domain-ek, mert sokkal egyértelműbbek. (Például az okor.hu takarhatja az ókor vagy ökör kifejezéseket is.) Ékezetes domain vásárlása esetén érdemes mind az ékezet nélküli, mind az ékezetes változatot megvásárolni, és inkább a hagyományos változatot előnyben részesíteni.

Ide kattintva megnézheted, hogy mi lesz az ékezetes szavakból a kódolás után.

firelander írása –

Ennek a szerzőnek még nincs bemutatkozása.

  • Ha tetszett a cikk, osztd meg!

Partnereink

ONetDev webfejlesztés

PlayBlink Steam nyereményjáték

PrivateTunnel ingyenes VPN

Jateknaplo.blog.hu indie játék blog

Támogatás

A Webragacson nem jelenítünk meg hirdetéseket mert mi sem szeretjük ha mindenhonnan reklámok kandikálnak. Azonban ennek ellenére az oldal működtetése pénzt kíván, a cikkek megírása pedig sok energiát és időt. Ha kedveled a munkásságunk és PayPal felhasználó vagy, a lentebbi "Donate" gomb segítségével támogathatsz minket.

Designed by Webragacs (A Smashing Magazine ötlete alapján). © 2012 WEBRAGACS. MINDEN JOG FENNTARTVA. Az oldalt a Wordpress motorja hajtja.