9GAG magyar feldolgozásban

9gag

Egy évvel ezelőtt még a “szöveges lájk oldalak” uralták a magyar piacot, mára változott a helyzet. A lusta tömeg már nem leli örömét a “mély érzelmű” szürke sorokban, így kerülhettek a képbe a sokkal színesebb, izgalmasabb képek. Egy évvel ezelőtt külföldről érkezett a változás szele, idén sem történt ez másként. A nagy sikerű 9GAG oldal mintájára naponta bukkannak fel a kérész életű (magyar) replikák. Nézzük, mennyire sikerültek jól a magyar “alternatívák”.

Röviden a 9GAG-ról

A 9gag 2008-ban született, alkotója Ray Chan. Az oldal fő célja a szórakoztatás, úgy nevezett “internetes mémek ” tolmácsolásában kicsiket és nagyokat, fiúkat és lányokat egyaránt szórakoztatni. Az oldalt a felhasználói működtetik, ők generálják a tartalmakat és egyben ők is döntik el, mi érdemes arra, hogy rivaldafénybe kerüljön. Az oldalon döntő többségében humoros képregények, montázsok jelennek meg – ritkábban videók.

A 9gag továbbá nem igyekszik pornográf tartalmakkal népszerűsödni, illetve a NSFW (Not Safe For Work) segítségével a nem kívánt tartalmak megjelenését pillanatok alatt kikapcsolhatjuk. Valljuk be, nem mindig jön jól, ha egy meztelen nő képe jön be egy ártatlannak tűnő linkre kattintva.

Az oldal népszerűsége folyamatosan és töretlenül nő, jelen állás szerint a világ 386. weboldala. Sikeréhez hozzájárult, hogy a felhasználók állnak a középpontban, nem a szolgáltató és tiszteletben tartják az alkotókat. Az Alexa információs portál grafikonjai elárulják, miért is keltett életre a hatalmas másoló gépezet kis hazánkban.

Lopott szajré

A hasonló kategóriában futó magyar oldalakon többnyire ugyan azok a tartalmak jelennek meg, mint az “anyaoldalon”, természetesen azzal a különbséggel, hogy az idegen nyelvű szövegeket magyarul láthatjuk viszont rajtuk. (Sajnos a magyar fordítások is hagynak maguk után kivetnivalót.) Míg a 9gag megadja a felhasználók számára a lehetőséget, hogy feltüntessék a beküldött tartalom forrását, addig nálunk nem érdekel senkit, honnan származik egy tartalom.

A 9gag a lehető legbarátságosabb formában igyekezett “vízjeleket” tenni a képekre, ami tulajdonképpen egy extra fehér csík formájában testesül meg. Ezzel szemben a nálunk a gyakorlat, hogy a vízjel több esetleg a kép közepére kerül vagy valamelyik oldalára. Az agresszív magyar vízjelezési gyakorlat olyan, mintha saját tartalmuk szeretnék megóvni a lopástól, holott többnyire már ők is “lopott” tartalommal dolgoznak.

Nincs kilátásban bírósági pereskedés néhány Paint-ben rajzolt kép vízjelezése vagy a forrás elhagyása miatt, de a szürke mindennapokat mosolygóssá varázsoló mémgyárosok megérdemelnék a tisztelet.

9gag design

Elorozott megjelenés

Ha a tartalom magyarítás, vízjelezés felett szemet is hunynánk, van valami, amire az avatatlan szem is felfigyel. Ez nem más, mint a dizájn, ugyanis a magyar pajtások igyekeznek hasonló megjelenést elérni, mint az eredeti. Azzal a szembetűnő különbséggel, hogy nálunk ismét a reklámok kapták a központi szerepet, a tartalmak megint háttérbe szorultak.

Nem lehet minden dizájn esetében újra feltalálni a kereket, de ha már kiforrott ötlettel van dolga az embernek, érdemes körülnézni, mi a minimális követelmény. Nyilván a nagyobb forgalom és a lojális “olvasói” tábor eléréséhez értékesebbnek kell lenni a versenytársaknál. Na de 20 hajszálig megegyező weboldal között hogyan lehetne különbséget tenni?

Kipréselt lájk

Ahogyan a 9gag, magyar hasonmásai is a Facebook lájkolásának köszönhetik növekedési tempójukat. Utóbbiak sajnos kimondatlanul is rá kényszerítik az átlag webezőt, arra, hogy a “tetszik” gombra kattintson. A “tetszik gomb” alapjában véve nemes céllal jött a világra, sajnos az embereknek sikerült haszontalanná tenniük.

Nem ritka jelenség, hogy a sokat lájkoló Facebook lakókat barátaik letiltják vagy elrejtik minden bejegyzésüket. Ahogyan a levelezésünkben sem látjuk szívesen a kéretlen leveleket, Facebook üzenőfalunk is úgy szeretjük, ha kéretlen, haszontalan információktól mentes (amiben a lájk oldalak a rossz oldalon állnak).

Megosztani jó, ám sajnos mi elhittük, hogy minden lényegtelen információt meg kell osztanunk, hogy valakik lehessünk. Jobb lenne a világ, ha a határküszöb alatti dolgok nem kapnának “tetszik” jelölést.

Néhány gyors példa

Van hasonlóság bőséggel, legyen szó menüről, bejegyzések elrendezéséről, színekről, az oldal nevéről, stb. De akad itt a híroldalakról indult “hasonló” cikk navigációról, ami a jobb alsó sarokba csúszik be, ám néhol még az url-ek megjelenése is hajszál pontosan a 9gag-et idézi. Íme, néhány példa az egyszerűség kedvéért.

Fun7

Azt Adom!

Big LOL

Poéngyilkos

 

firelander írása –

Ennek a szerzőnek még nincs bemutatkozása.

  • Ha tetszett a cikk, osztd meg!

Eddig 1 hozzászólás érkezett. Szólj hozzá!

  1. BadGuy

    A szokásos nyugat majmolás. “MAJD EBBÖL JÓL MEGGAZDAGSZOM HÖHÖ.”

    Aztán nem. Magyar ugar. 🙂

A kommentelési lehetőség zárolva van ehhez a cikkhez.

Partnereink

ONetDev webfejlesztés

PlayBlink Steam nyereményjáték

PrivateTunnel ingyenes VPN

Jateknaplo.blog.hu indie játék blog

Támogatás

A Webragacson nem jelenítünk meg hirdetéseket mert mi sem szeretjük ha mindenhonnan reklámok kandikálnak. Azonban ennek ellenére az oldal működtetése pénzt kíván, a cikkek megírása pedig sok energiát és időt. Ha kedveled a munkásságunk és PayPal felhasználó vagy, a lentebbi "Donate" gomb segítségével támogathatsz minket.

Designed by Webragacs (A Smashing Magazine ötlete alapján). © 2012 WEBRAGACS. MINDEN JOG FENNTARTVA. Az oldalt a Wordpress motorja hajtja.