Hasznos gyorsbillentyűk böngészéshez

Billentyűzet

Az egér és érintőkijelzők uralta világban, nehéz elképzelni, hogy a szövegbevitelen kívül másra is jó a billentyűzet. Pedig bizony vannak még olyan gyorsbillentyűk, amikkel milliószor könnyebb az élet. Ebben a cikkben szeretnénk néhány különösen hasznos gyorsbillentyű kombinációt megosztani veletek, amikkel egyszerűbb lesz a weben szörfözni.

A fülek között egyszerűen navigálgatunk jobbra Ctrl + Tab, balra a Ctrl + Shift + Tab kombinációkkal, a Ctrl + a fül sorszámával pedig átugorhatunk egy adott fülre. Sajnos a sorszámos ugrás több böngészőben nem működik. (Pl: ha az első fül a Facebook az első fülön van, a másodikon a Webragacs, akkor a Ctrl + 2 billentyűkombinációval átugorhatunk a második fülre.) Ugyan ezzel a technikával navigálhatunk egyébként a Windows tálcáján is, csupán annyit kell tenni, hogy a Ctrl gombot Windows gombra cseréljük.

Új fület a Ctrl + T billentyűkkel nyithatunk, a jelenleg aktív fület Ctrl + W kombinációval zárhatjuk be. Ha véletlen zártunk be egy fület, vagy mégis szükségünk van rá, a Ctrl + Shift + W billentyűkkel újranyithatjuk a legutoljára bezárt weboldalt.

Az oldalakon belül pedig van egyszerűbb mód is a görgetősáv, egérgörgő vagy kurzornyilak használatánál. A page down billentyűvel egyet lapozhatunk lefelé (a szóköz remek alternatíva), míg a page up az egyet felfelé lapozásra szolgál (a Shift + Szóköz kiváló alternatíva).

A legközismertebb gyorsbillentyűk közé tartozik a keresés (Ctrl + F vagy F3), könyvjelzőkhöz adás (Ctrl + D), ugrás a cím mezőbe (Alt + D), letöltések megnyitása (Ctrl + J), előzmények megnyitása (Ctrl + H), előző oldal (Backspace), következő oldal (Shift + Backspace).

A gyorsbillentyűkkel időt és energiát spórolhatunk meg. A makacsok pedig adjanak egy esélyt szegény gyorsbillentyűknek, mert tényleg megérdemlik.

Koller József írása –

Közel tíz éve foglalkozom informatikával, azon belül főként a webfejlesztéssel. Nem vagyok designer, de ettől teljesen függetlenül rajongok a szépen megtervezett grafikákért. Munkám első sorban a háttérben zajlik, ugyanis "kódolással" foglalkozom.

  • Ha tetszett a cikk, osztd meg!

Eddig 1 hozzászólás érkezett. Szólj hozzá!

  1. András

    Ha véletlen zártunk be egy fület, vagy mégis szükségünk van rá, a Ctrl + Shift + T , ugrás a cím mezőbe (Ctrl + L) 😀 CTRL + J-t nem ismertem de nagyon hiányzott , köszönöm a tippet 😀

A kommentelési lehetőség zárolva van ehhez a cikkhez.

Partnereink

ONetDev webfejlesztés

PlayBlink Steam nyereményjáték

PrivateTunnel ingyenes VPN

Jateknaplo.blog.hu indie játék blog

Támogatás

A Webragacson nem jelenítünk meg hirdetéseket mert mi sem szeretjük ha mindenhonnan reklámok kandikálnak. Azonban ennek ellenére az oldal működtetése pénzt kíván, a cikkek megírása pedig sok energiát és időt. Ha kedveled a munkásságunk és PayPal felhasználó vagy, a lentebbi "Donate" gomb segítségével támogathatsz minket.

Designed by Webragacs (A Smashing Magazine ötlete alapján). © 2012 WEBRAGACS. MINDEN JOG FENNTARTVA. Az oldalt a Wordpress motorja hajtja.