A jövő akkumulátorai

Aksi

A mai technika szép és jó, az okostelefonunk többet tud mint egy asztali gép fél évtizeddel ezelőtt. A teljesítmény növekedése miatt persze nem meglepő hogy többet is esznek a kütyük (legyen szó laptopról, tabletről vagy mobilról). A jövőben percek alatt feltölthetjük akkumulátorainkat, sokkal hosszabb készenléti időt is fognak biztosítani és arról nem is beszélve, hogy biztonságosabbak lesznek.

A kutatást vezető Harold H. Kung professzor szerint a titok nyitja az akkumulátor belső szerkezetének átalakításában rejlik, ugyanis az új, grafén és szilícium lapokból építkező, szendvicsszerkezetű anód a jelenlegi megoldásoknál nem csak nagyobb kapacitást, hanem jóval hosszabb élettartamot is garantál. A töltési idő lerövidítése érdekében Kung csapata kémiai maratással 10-20 nanométeres lyukakat hozott létre a szilícium lapkákon, mely révén az anód felülete jelentősen megnövelhető. [idézet: Mobilarena]

Az okostelefonok világában nem ritkaság, hogy hazaérkezéskor a készülékkel a kezünkben egyből a töltő után megyünk, mert sokszor még egy napi készenlétet is problémát jelent ezeknek a modern kütyüknek. Ebből is látszik, hogy az a bizonyos gyorsan töltődő akkumulátorra már a mai napon szükség lenne, a Northwestern University kutatói az utolsó járattal érkeznek, nem is lehetne későbbre halogatni a kutatást.

A kutatás érdekessége, hogy továbbra is 1 éves élettartamról beszélnek, ami viszont a jelenlegi technológiához meglehetősen hasonló. Tehát 3-5 év múlva nem jobb, inkább kényelmesebb akkumulátorok fogják betölteni a piacot.

Forrás: northwestern.edu

Koller József írása –

Közel tíz éve foglalkozom informatikával, azon belül főként a webfejlesztéssel. Nem vagyok designer, de ettől teljesen függetlenül rajongok a szépen megtervezett grafikákért. Munkám első sorban a háttérben zajlik, ugyanis "kódolással" foglalkozom.

  • Ha tetszett a cikk, osztd meg!

Partnereink

ONetDev webfejlesztés

PlayBlink Steam nyereményjáték

PrivateTunnel ingyenes VPN

Jateknaplo.blog.hu indie játék blog

Támogatás

A Webragacson nem jelenítünk meg hirdetéseket mert mi sem szeretjük ha mindenhonnan reklámok kandikálnak. Azonban ennek ellenére az oldal működtetése pénzt kíván, a cikkek megírása pedig sok energiát és időt. Ha kedveled a munkásságunk és PayPal felhasználó vagy, a lentebbi "Donate" gomb segítségével támogathatsz minket.

Designed by Webragacs (A Smashing Magazine ötlete alapján). © 2012 WEBRAGACS. MINDEN JOG FENNTARTVA. Az oldalt a Wordpress motorja hajtja.