Alapértelmezett választás, nehéz ellenállni

Vasútelágazás

Azt mondják a nyílt weben a választás és a verseny csak “egy kattintásnyira van”, hogy a Google egyik hírhedt mottójával éljek. Ám a gyakorlatban a szabad választás ellenére többet nyomnak a latba az emberek szokásai, alapértelmezett beállítok és digitális disztribúciós csatornák ereje.

A Yelp vezérigazgatója, Jeremy Stoppelman az elmúlt hónapban egy szenátusi tárgyaláson vallomásában rámutatott egy érdekes kérdésre a Google kapcsán. Pontosabban:

“Ha a verseny tényleg csak ‘egy kattintásra van’, ahogyan azt Google mondja, miért fektetnek akkora energiát abba, hogy minden böngészőben és telefonon alapértelmezettek lehetőségek legyenek?” – folytatta – “Világos, nem bíznak semmit a véletlenre!”

Alapértelmezett kereső

A Google 2002-ben megállapodást kötött az AOL-lal, amiben garantálta hogy 50 millió dollárt fizet reklámbevételéből, ha beállítja őt alapértelmezett keresőjének – egyedül ez jelent meg alapértelmezettként. Napjainkban a Mozilla 100 millió dollárt kap, csak azért meg Firefox böngészőjében a Google az alapértelmezett kereső. A Google természetesen emellett még több céggel áll még kölcsönösen előnyös kapcsolatban.

A legtöbb közgazdász szerint a Google “alapértelmezett” megállapodásai nem versenyellenesek. Hiszen a rivális Bing-nek (Microsoft) és a részben rivális Yelp-nek (tematikus cégkereső, értékelésekkel, kritikákkal) is megvannak a maguk kis megállapodásaik. A választás – az elmélet szerint – egy kattintásra van.

Az emberek többsége azonban nem él annak a bizonyos kattintásnak a lehetőségével. Az alapértelmezett nyer.

Kutatások (az emberi lustaságról)

A kormányok szerint az alapértelmezett beállítások egyáltalán nem korlátozzák az online világ versenyhelyzetét. A viselkedési közgazdászok (behavioral economists), pszichológusok és marketingesek a döntéshozási folyamatok  kapcsán már tanulmányozzák az alapértelmezett jelenség befolyásolási képességét. Ez a kutatási réteg 2008-ban vált népszerűvé Richard H. Thaler “Nudge” c. könyve nyomán.

Néhány remek példa az alapértelmezett lehetőségekre: Azokban az országokban, ahol a AIDS széles körben elterjedt, a terhességi szűrések során rutinná vált az AIDS teszt a terhes nőkön, amennyiben az anyuka nem szeretné ezt, külön kell kérnie. Magyarországon minden bejelentett alkalmazott alapértelmezetten az állami nyugdíjpénztárba fizeti nyugdíját, így meglehetősen kevesen élnek a magánnyugdíjpénztár lehetőségével.

Egy 2003-ban publikált tanulmány alapján a legtöbb amerikai hozzájárul a szervdonorsághoz, de csak negyedük ajánlaná fel saját szervét. Ezzel szemben majdnem minden osztrák, francia és portugál hozzájárulna hogy maga legyen donor. Az alapértelmezett közbelép! Az USA-ban alapértelmezetten nem lenne szervdonor, míg Európában alapértelmezetten szervdonor lenne.

Közgazdászok és pszichológusok szerint van néhány olyan erő, ami megnehezíti az alapértelmezett útról való letérést. Az egyik az emberi tehetetlenség és lustaság, ami kedvez a gyors és egyszerű válaszadásnak ahelyett hogy mentális energiát használna egy másik döntés meghozásához. A másik pedig az, hogy az emberek az alapértelmezett válaszokat hiteles ajánlásként fogják fel.

Mind működnek, és ezért van ekkora ereje az alapértelmezett lehetőségeknek – mondta Eric J. Johnson, a Columbia Business School professzora.

Jogszerűség és a szabadság illúziója

Az alapértelmezett lehetőségek központi szerepet töltenek be adatvédelmi problémákkal kapcsolatos vitákban, amiket a marketingesek online fogyasztói magatartás nyomon követési szokásaik generálnak. Az USA-ban (Federal Trade Commission) elkezdték fontolgatni, hogy mennyi személyes adatot gyűjthessen, tárolhasson és adhasson tovább egy-egy marketinges a fogyasztóiról. Míg az USA-ban még csak most ébrednek rá a dolgokra, nálunk (Európában, főként Németországban) már történtek lépések ezen a területen, ami miatt gyakoriak az összetűzések a nagy amerikai weboldalakkal. (Érdemes nyomon követni a német adatvédelmi törekvéseket.)

Adatvédelmisek szorgalmazzák, hogy szorosabb korlátozásokat kellene bevezetni az online szokások nyomon követesére, ill. szeretnék ha a marketingeseknek engedélyt kellene kérniük a felhasználóktól, hogy milyen adatok gyűjtését hagyják jóvá magukról, cserébe pedig valamilyen juttatást kellene kapniuk (legyen az árkedvezmény, extra szolgáltatás stb.). A hirdetők szeretnek szabad kezet kapni a felhasználók viselkedésére vonatkozó adatokhoz, ezért a jogvédők a felhasználók számára lehetőséget szeretnének arra, hogy kimaradjanak ebből a “mókából”.

A Carnegie Mellon Egyetem néhány tanulójából összeállt csapat friss kutatása arra utal, hogy az átlagos felhasználó számára nehézséget okoz az Internetböngésző és egyéb szoftverek alapbeállításainak módosítása, amivel jobbá tehetnénk online adataik védelmét. A projekt a “Why Johnny Can’t Opt out” nemrég ért véget, ám a kutatási eredményeket eddig még nem közölték. A kutatásban 45 eltérő hátterű és korú személy vett részt Pittsburgh-ből.

A kutatásban résztvevők gyakorlott internetezők, akiknek átestek egy interjún és megnéztek egy 90 perces videót arról, hogyan működnek az online viselkedésen alapuló hirdetések. Minden résztvevő kapott egy Laptop-ot és megkérték őket, hogy állítsák be adatvédelmi beállításaikat ahogy szeretnék a megadott 9 online eszköz egyikével.

A felhasznált 9 eszköz túl bonyolultnak és zavarosnak bizonyultak , hogy kiszolgálják a felhasználók igényeit.

“A beállítás amit választottak nem blokkolt annyira mint amennyire azt gondolták, vagy egyáltalán nem blokkolt semmit” – mondta Lorrie Faith Cranor, a kutatás vezetője.

Mr. Cranor kutatása ugyanakkor rámutat az egyszerű adatvédelmi beállítások lehetőségének égető szükségére.

Forrás, Vasútállomás forrása

Koller József írása –

Közel tíz éve foglalkozom informatikával, azon belül főként a webfejlesztéssel. Nem vagyok designer, de ettől teljesen függetlenül rajongok a szépen megtervezett grafikákért. Munkám első sorban a háttérben zajlik, ugyanis "kódolással" foglalkozom.

  • Ha tetszett a cikk, osztd meg!

Eddig 1 hozzászólás érkezett. Szólj hozzá!

  1. StarZ3r0

    Kiváló cikk. Ez rámutat arra, hogy miért volt probléma az alapértelmezett böngésző is windows alatt. A felhasználókban tudatosult, hogy internet = internet explorer.

A kommentelési lehetőség zárolva van ehhez a cikkhez.

Partnereink

ONetDev webfejlesztés

PlayBlink Steam nyereményjáték

PrivateTunnel ingyenes VPN

Jateknaplo.blog.hu indie játék blog

Támogatás

A Webragacson nem jelenítünk meg hirdetéseket mert mi sem szeretjük ha mindenhonnan reklámok kandikálnak. Azonban ennek ellenére az oldal működtetése pénzt kíván, a cikkek megírása pedig sok energiát és időt. Ha kedveled a munkásságunk és PayPal felhasználó vagy, a lentebbi "Donate" gomb segítségével támogathatsz minket.

Designed by Webragacs (A Smashing Magazine ötlete alapján). © 2012 WEBRAGACS. MINDEN JOG FENNTARTVA. Az oldalt a Wordpress motorja hajtja.