Kreatív pillanatok – 1. rész

Inspiráció

Ez az első része egy nagyszerű cikksorozatnak, amivel szeretnénk nagyszerű, kreatív, inspiratív, innovatív ötleteket bemutatni. Szó lesz weboldalakról, design megoldásokról a valóágban és a digitális világból egyaránt, videókról, tárgyakról és jóformán mindenről, ami kreatív tartalmával kitűnik a többi szürke kivitelezés közül. Ha felkeltettük az érdeklődésed, folytasd az olvasást.

Első videónk a Think Packing-nak köszönhető, amiben néhány Ninja kicsomagol egy Nexus One készüléket, minden tartozékával együtt. A videó a jó öreg animációs technikát használja, amiben élettelen tárgyakat mozgat nagyon kis mértékben és minden kis mozgást egy kép formájában rögzít, majd a képeket egymás után rakva és felgyorsítva (megközelítőleg 16-ot másodpercenként) már élvezhető részletességű videót kapunk. (Érdekesség:  A Jurrasic Park eredetileg nem a CGI, hanem animációs technikával készült volna. Ezt az animációs megoldást használták az 1933-as King Kong filmhez is.)

Névjegykártyatartó

Miközben a Thinking Packing oldalán nézelődtünk, találtunk még egy remek névjegykártyatartó megoldást is. Első ránézésre egy cigis dobozt látunk, de alaposabban megfigyelve ez nem más mint egy névjegykártya tartó. Hihetetlenül 5letes, ráadásul a doboz designja is kiváló.

The Joint

A the Joint nevű weboldal meglehetősen minimalista felfogást képvisel, de a minimalizmus mellett tökéletesen megfér a modern megjelenés. (Sőt mondhatnám azt, hogy egy modern megjelenés nagyban múlik azon, mennyire minimalista egy oldal.) A design egyszerű mivolta ellenére képes elérni a 3D illúzióját, tényleg olyan, mintha egy vastag márványlapon olvasnánk az információk, lenyűgöző.

HTML5 Readiness

A színválasztás nagyszerű, bár színtévesztőként kissé zavaró az értékek értelmezése, de ez csak az én bajom. Az oldal nem csak design szempontjából remek, de a HTML5 támogatottságának törzsfejlődését is remekül nyomon tudjuk rajta követni.

Global Uni Group

Az oldal használhatósági kissé kétségbe vonható, de abszolút megfelelne például egy jQuery “mit is tud” oldalnak. A dolgok szépen folyamatában jönnek elő, lecsúsznak-felcsúsznak, kicsúsznak-becsúsznak. Ha kiválasztunk egy menüpontot nem új oldalra kerülünk, ez azt hiszem lassan elvárható lenne minden portáltól, kissé más formában. (Érdekesség: Az AJAX technika segítségével anélkül szerezhetünk be új tartalmakat a megnyitott oldalon, hogy nem szükséges annak újratöltése, így jelentős energiát spórolunk meg szerver és kliens oldalon is.)

Háttér

Nem elvárás, hogy egy weboldal rendelkezzen háttérrel, de igazán fel tudjuk dobni akár egy 10KB méretű képpel is az egyébként monoton hátteret. Egyre több nagy felbontású, széles vásznú monitor van használatban, így a fix szélességű portálok mellett üres háttér jelenik meg (jobbára fehér). Ha találunk valami kellemes, harmonikus háttérmintázatot, ami nem túl zavaró hosszú távon, akkor nyugodt szívvel tegyük be, hiszen sokat lendíthet az összképen. A Background Labs oldalán temérdek ilyet találhatunk.

Green Sound Technology - Üveg hangszórók

A tavalyi évben bejelentett speciális hangfalak üvegből készültek, és teljesen újraírják a fejünkben a hangszórásról alkotott monokróm gondolatainkat. A GST Speakers oldalon megtekinthetjük a teljes választékot. A jelenlegi megoldással sajnos kisebb mint 180°-os minőségi szórást tesznek lehetővé a hangfalak, azonban egy ilyen edzett üveg hangszóró már 360°-ban is kiváló minőséget ad le.

Koller József írása –

Közel tíz éve foglalkozom informatikával, azon belül főként a webfejlesztéssel. Nem vagyok designer, de ettől teljesen függetlenül rajongok a szépen megtervezett grafikákért. Munkám első sorban a háttérben zajlik, ugyanis "kódolással" foglalkozom.

 • Ha tetszett a cikk, osztd meg!

Eddig 3 hozzászólás érkezett. Szólj hozzá!

 1. Zámbó Gergő

  Jó kis összefoglaló. A hangfalas megoldás elég meredek. Kíváncsi lennék, hogy szól egy ilyen élőben.

  Ha már weblap és kreativitás, szerintem ezt az oldalt még mindenképpen érdemes megnézni.

  http://www.thepixel.com/blog/

 2. Szűcs Ágnes kineziológus

  Boccs csak figyelmetlen voltam, s mielőtt még tovább néztem volna az oldalt írtam az előzőt.
  Most már látom a hozzászólásokat. Üdv: Ágnes

A kommentelési lehetőség zárolva van ehhez a cikkhez.

Partnereink

ONetDev webfejlesztés

PlayBlink Steam nyereményjáték

PrivateTunnel ingyenes VPN

Jateknaplo.blog.hu indie játék blog

Támogatás

A Webragacson nem jelenítünk meg hirdetéseket mert mi sem szeretjük ha mindenhonnan reklámok kandikálnak. Azonban ennek ellenére az oldal működtetése pénzt kíván, a cikkek megírása pedig sok energiát és időt. Ha kedveled a munkásságunk és PayPal felhasználó vagy, a lentebbi "Donate" gomb segítségével támogathatsz minket.

Designed by Webragacs (A Smashing Magazine ötlete alapján). © 2012 WEBRAGACS. MINDEN JOG FENNTARTVA. Az oldalt a Wordpress motorja hajtja.