Hogyan szerezzünk motivációt, inspirációt?

Inspiráció

© RoyHoes

Gondolom már te is jártál úgy, hogy nem volt kedved valamit megtenni, vagy szimplán nem tudtad kitalálni hogyan is kellene csinálni. Amikor úgy érzem kifogytam a friss, újszerű ötletekből szépen lehajtom a laptopom monitorját és körbenézek a világban. A legtöbb inspirációt a tapasztalatainkból szerezzük, a természet mozzanataiból, az emberek viselkedéséből, szokásaiból, vágyaiból, a minket körülvevő világból.

Egyszer egy focista ismerősöm mesélte, hogy gyakran eljár jógázni és boxolni is. Nagyon furcsa volt, amikor a jógát említette, hiszen annak semmi köze a focihoz, mégis hogy illik össze a kettő?

Jóga

Persze nem sok, de hogy a testünk mellett az elménk is frissen és fitten tartsuk szükség van egy kis mentális kikapcsolódásra, feltöltődésre. Ezzel könnyedén összhangba hozhatjuk a testünk és lelkünk. Nem akarom, hogy egy gagyi ezoterikus reklámnak nézd ezt az egész részt, de tény hogy: “ép testben ép lélek”. A kettő csak együtt adhat egy ép egészet.

Szerepcsere

Nekünk informatikusoknak fontos, hogy a testünk is ápoljuk. Rengetegen elfelejtik, hogy munka közben nem árt egy kis mozgás és szem pihentetés, hiszen az evolúció során nem erre lettünk kitalálva. Sokunknak “haldoklik” a teste, ezért valamilyen sport minden féle képpen jó hatással van az emberre. Arról nem is beszélve, hogy energiával tölti fel, amit utána kreativitásában élhet ki.

Mindig jó, ha egy kis időre más szemszögből látjuk a dolgokat. Tegyük fel, hogy éppen egy weboldalt tervezünk egy pékségnek. Nem lenne nagyszerű egy napig a pékségben dolgozni? Látni a színeket, érezni az illatokat, mélyen magunkba szívni, majd egérrel a kezünkben, a monitor előtt ülve kilehelni és összehozni valami briliáns designt. Kissé elvontnak tűnhet, de az legjobb inspirációk a legvéletlenebb helyekről fakadnak.

Egy üst arany a szivárvány végén

A koboldok aranyában azért ne higgy! 😉

Hit

A legnagyobb fegyverünk a hit. Gondolom sokan tudják mi az a placebo hatás, a viselkedésünkben, kreativitásunkban, motivációnkban is megjelenhet. Képzeljünk el egy napot, amiben azzal kezdjük a reggelt, hogy végig azt mondogatjuk “rossz napom van”. Ha eleget mondogatjuk, minden negatív fényben fog feltűnni, mindent rosszul fogadunk és az egész olyan értelmetlenné válik. De mi történne, ha el tudnánk hinni, hogy jó napunk van, hogy kreatívak vagyunk és hogy meg tudjuk csinálni? Biztos többre lennénk képesek, mint negatív hozzáállással.

Ha elég önbizalmunk van (nem több a kelleténél) és el tudjuk hinni, hogy képesek vagyunk rá, akkor tényleg képesek is leszünk rá. Ha fejünkbe veszünk valamit akkor érdemes nekifutni, hiszen ha saját vágyainkért nem tudunk kockáztatni, akkor ki másért tennénk meg?

Kerék

Máshogy

Gyakran remek ötleteket hallok, de nem kerülnek megvalósításra, mert már léteznek. A kifogás sosem lehet az, hogy már létezik, de feltehetjük a kérdést, tudnánk-e másként, vagy akár jobban megoldani. Nem szabad a kritikától tartani, hisz a nagy 5letek sok változást hoznak és az emberek többsége pont emiatt furcsán néz a jövevényekre.

Nézzük meg a kerék változásait. Tulajdonképp ugyan arra jó mint régen, a főbb vonásai is megegyeznek, azonban mégis rengeteg a különbség. Mondhatni ég és föld.

Saját

Találd meg a saját motivációs, inspirációs forrásod. Nézd végig mások munkáját, nézelődj és kutass a virtuális és valóságos világban is egyaránt. Sose felejtsd el, hogy ha nem mozdulsz ki a szobádból és nem töröd meg a mindennapi rutint sok mindenről lemaradsz és egyszer kifogysz az újdonságokból, nem fogsz tudni újat mutatni, alkotni. A kreativitás nagy fegyver, mindig legyen benne lőszer, hogy tüzelésre készen álljon az élet minden pillanatában.

Én a Trance zenében találtam meg a harmóniát és a kellő motivációs, inspirációs erőt, amivel könnyedén tudok dolgozni és remek új 5letekkel ruház fel.

Koller József írása –

Közel tíz éve foglalkozom informatikával, azon belül főként a webfejlesztéssel. Nem vagyok designer, de ettől teljesen függetlenül rajongok a szépen megtervezett grafikákért. Munkám első sorban a háttérben zajlik, ugyanis "kódolással" foglalkozom.

  • Ha tetszett a cikk, osztd meg!

Partnereink

ONetDev webfejlesztés

PlayBlink Steam nyereményjáték

PrivateTunnel ingyenes VPN

Jateknaplo.blog.hu indie játék blog

Támogatás

A Webragacson nem jelenítünk meg hirdetéseket mert mi sem szeretjük ha mindenhonnan reklámok kandikálnak. Azonban ennek ellenére az oldal működtetése pénzt kíván, a cikkek megírása pedig sok energiát és időt. Ha kedveled a munkásságunk és PayPal felhasználó vagy, a lentebbi "Donate" gomb segítségével támogathatsz minket.

Designed by Webragacs (A Smashing Magazine ötlete alapján). © 2012 WEBRAGACS. MINDEN JOG FENNTARTVA. Az oldalt a Wordpress motorja hajtja.