25 vadi új és durva jó(minőségű) ingyenes Betűtípus

Itt az idő egy kis összegzéshez, hiszen a betűtípusok jönnek mennek, de nagyon nehéz megtalálni a megfelelőt. A választék hatalmas, a minőség változó és ami a használhatóságot illeti, nekünk magyaroknak jó ha ékezeteket is tudnak azok a betűtípusok.

A válogatásban megismerkedhetsz a Pompadour Numeral Set, Lato, Crimson Text, Espinosa Nova, Musa Ornata, Spatha Sans, ColorLines, Roke1984, Neuton, Avro, Baurete és egyéb betűtípusokkal. Tartsd szem előtt, hogy néhány betűtípus csak személyes használatra ingyenes, ha üzleti célokra akarod felhasználni már fizetned kell a licencért.

1. Pompadour Numeral Set (CC licence)

Andy Mangold több nagyszerű betűtípust is kiadott Creative Common licence alatt. Ez a betűstílus több variációban is remekül megállja a helyét, ráadásul, amíg feltüntetik a szerző nevét korlátlanul használható, EPS formátumban elérhető.

Pompadour Numeral Set #1

Pompadour Numeral Set #2

2. Lato (ingyenes, talp nélküli)

A Latino egy talp nélküli betűtípus család. Lukasz Dziedzic egy 5 különböző vastagságú (plusz dőlt) betűstílust pakolt bele a csomagba. A lágy vonalvezetés miatt nagyon kellemes és otthonos ez a betűtípus.

Lato

3. Crimson Text

A hagyománytisztelők betűtípusa. Rengeteg hasonló betűtípus létezik, de ez a Garamond ihlette verzió nagyon kellemes formába önti a hagyományos nyomdászatból átvett karaktereket (remek számok, matematikai karakterek és kis kapitális karakterek). A Crimson Text-et olyanok inspirálták mint Jan Tschichold, Robert Slimbach és Jonathan Hoefler.

Crimson Text

4. Espinosa Nova: normális (regisztrációt igényel)

Az Espinosa Nova az Antonio de Espinosa újjászületése, amit a 16. század legfontosabb mexikói nyomdája használt betűtípus és valószínűleg ezzel nyomtatták az első betűt az Amerikai kontinensen (1551-ben).  A családban több típus is megtalálható, többek közt az iniciálé is.

Espinosa

5. Color Lines

Rendkívül dekoratív és modern betűtípus, amit Anton Gridz tervezett. (AI formátumú)

Color Lines #1

Color Lines #2

Color Lines #3

6. Baurete (ingyenes letöltés)

Játékos,érdekes betűtípus köszönhetően Baurete-nak, aki ingyen letölthetővé tette bárki számára, ráadásul üzleti célú felhasználása is teljesen ingyenes.

Baurete

7. Neuton Font

A Neurton család egy letisztult Time-Roman hasonmás Brian Zick jóvoltából. A betűtípus továbbá elérhető már a Google Font Directory-ban is.

Neuton

8. Melbourne (csak személyes felhasználásra)

Talp nélküli betűcsalád, rendkívül modern megjelenéssel. A betűtípus fő célja a helytakarékosság. A lekerekített sarkak és viszonylag tág térközök remekül funkcionálnak szótáraknál, katalógusoknál és indexeknél. Nagyobb méretben remekül használható logó szövegéhez is. Marco Müller tervezte.

Melbourne

9. ROKE1984

Teljesen ingyenes betűtípus, ami geometriai formákon és szimbólumokon alapszik. Technikai oldalak számára rendkívül praktikus. OpenType formátumban elérhető. Tervezte: Wete

ROKE1984 #1

ROKE1984 #2

10. Classic Round: félkövér és dőlt (regisztrációt igényel)

Kis méretben letisztult, hívogató és jól olvasható. Nagy méretben pedig egészen játékossá, érdekessé válik a jól megválasztott szín esetén. Tervezte: Ben Blom.

Classic Round

11. Free Font FR Hopper: normál és dőlt (regisztrációt igényel)

Rendkívül szimmetrikus ám mégis felhasználóbarát betűtípus. Remekül használható poszterekhez, röplapokhoz (flyer) és weboldalakhoz is egyaránt. A középhosszú betűméretek pedig adnak az egésznek egy csipetnyi varázst. Ez a betűtípus 7 vastagságban, 12 stílusban, 836 jellel érhető el.

Hooper

12. Darth Vador Free Font

Juart Little által készített Darh Vador betűtípus, ennyit elég is tudni róla! 🙂

Darth Vador

13. League Script #1

Egy kellemes női kézírásra emlékeztető betűtípus a 20-as évekből. A Haley Fiege által tervezett betűtípus remekül passzol olyan oldalakhoz ahol fontos a közvetlenség az ügyfél és a szolgáltatás között. (Grafológia szemmel elemezve: infantilisségre utalnak a gömbölyded betűk és a gombóccá formázott ékezetek, rengeteg szexualitást rejt magában a sok hurka, feltörekvő hajlamokra utal, továbbá jobbra dőlésének köszönhetően nyíltságot is rejt magában)

League Script

14. Four Free Type

Az Alexey Frolov által tervezett betűtípus angolul és oroszul tud, nagyon játékos és rendkívül egyedi darab. A csomagban van félkövér és dőlt betűtípus.

Four Free Type

15. Musa Ornata

Nagyon vidám és élénk betűtípus, remekül funkcionál események bejelentéséhez, élelmiszer boltokban és tömegközlekedési feliratokhoz. Kissé emlékeztet a Tokiói Hajszára a betűtípus. Tervezte: Carvente Dice.

Musa Ornata

16. Skyhook Mono: normál

A betűk egységnyi helyet foglalnak, kissé emlékeztetnek a számítástechnika hajnalán használt pixeles betűtípusokra. Ez a feldolgozás mégis modern hatást kelt, mind amellett minimalista, kifinomult és elegáns.

Skyhook Mono

17. Phoenica Std (kizárólag személyes használatra, regisztrációt igényel)

Phoenica egy nagyszerű alternatíva a jelenleg elterjed talp nélküli betűkre. Remekül használható újságcikkekhez és céges márkanevek kialakításához. Rengeteg változata létezik a családnak, több vastagságban és a hagyományos mellett a dőlt is elérhető.

Phoenica

18. Indento: félkövér (regisztrációt igényel)

Mugur Mihai egy hihetetlenül egyedi betűtípust hozott létre, hiszen sehol máshol nem látni ehhez hasonlót. Alapvetően nem talpas, de a mély bevágások miatt mégis ezt a hatást kelti. Az aszimmetrikus betűk remekül illenek logókhoz, de hosszabb szöveg esetén is olvasható marad a szöveg.

Indento

19. Free Font Adec

Serge Shi betűtípusa kissé ultramodern, de pont emiatt meglehetősen ritka. Főként logókhoz és poszterekhez ajánlott. A motivációt Art Deco és Constructivism adta. (Az egyedi betűket illik megfelelő grafikákkal alátámasztani.)

Adec

20. Jean-Luc (Godard) (I Love Typography-ról)

A filmipar hajnalán használt betűstílus újjászületése. A hagyományok tisztelői nyugodtan válasszák ezt a négyzetes betűtípust filmekkel kapcsolatos oldalakhoz.

Movies

21. Arvo Font Family

Ezt a talpas betűstílust kifejezetten a Google Font directory számára készítette Anton Koovit. Kifejezetten webes használatra optimalizálva. Kis méretben is eléggé jól olvasható marad, ugyanis a webes betűtípusok esetén sok esetben kis méretnél túl pixelessé válnak a betűk.

Arvo Font Family

22. Thunderball

Creative Common licence alatt kiadott betűtípus remek lesz poszterekhez, képeslapokhoz, röplapokhoz és hasonló nyalánkságokhoz. A 178 karakter közé bezsúfolódott néhány egyéb speciális karakter is.

Thunderball

23. Spatha Sans

Játékos, könnyen olvasható, természetes hatást keltő betűtípus. Remek például fejlécekhez, logókhoz, de rövidebb szövegekhez is kiváló. Tervezte: Carvente Dice.

Spatha Sans

24. My Fair Cody

Egy érdekes, játékos betűtípus, meleg személyiséget sugall. Személyes és véges használat esetén is megköveteli a szerző az oldalára mutató linket.

My Fair Cody

25. Matchbook

Egyszerű és nagyszerű betűkészlet, minden karakter benne, amire szükségünk lehet webes tipográfiák tervezése során.

Matchbook

Összességében

A temérdek betűtípus közül nehéz kiválasztani a megfelelőt, de gyakorlat teszi a mestert. Egy idő után már szinte reflexből fogja tudni az ember, hogy pontosan mi is illik egy adott témájú oldalhoz, nem kell majd mások segítségére rászorulnia, hogy eldöntse mit tudnak elolvasni és mi az ami jól is néz ki.

Koller József írása –

Közel tíz éve foglalkozom informatikával, azon belül főként a webfejlesztéssel. Nem vagyok designer, de ettől teljesen függetlenül rajongok a szépen megtervezett grafikákért. Munkám első sorban a háttérben zajlik, ugyanis "kódolással" foglalkozom.

  • Ha tetszett a cikk, osztd meg!

Partnereink

ONetDev webfejlesztés

PlayBlink Steam nyereményjáték

PrivateTunnel ingyenes VPN

Jateknaplo.blog.hu indie játék blog

Támogatás

A Webragacson nem jelenítünk meg hirdetéseket mert mi sem szeretjük ha mindenhonnan reklámok kandikálnak. Azonban ennek ellenére az oldal működtetése pénzt kíván, a cikkek megírása pedig sok energiát és időt. Ha kedveled a munkásságunk és PayPal felhasználó vagy, a lentebbi "Donate" gomb segítségével támogathatsz minket.

Designed by Webragacs (A Smashing Magazine ötlete alapján). © 2012 WEBRAGACS. MINDEN JOG FENNTARTVA. Az oldalt a Wordpress motorja hajtja.