A színelmélet – A szinek jelentése

A színek többet jelentenek számunkra, mint az elsőre gondolnánk. Vegyük a piros színt, ami mindenki számára mást és mást fog jelenteni. Az, hogy kire hogyan hat egy szín, attól függ, hogy mit szeret és gyakran a kulturális háttér is befolyásolja, hogyan is érzünk egy szín iránt.

A színek elmélete már önmagában egy tudomány, főként azt vizsgálja, hogyan hatnak a különböző színek a különböző emberekre, embercsoportokra. Az árnyalat, telítettség és a környező szinek is fontosak. (pl.: Egy halványkék szín nem ugyan azt a hatást éri el, mint egy erős kék.)

Ami a kulturális hátteret illeti: egy szín az egyik kultúrában lehet lehangoló, míg a másikban felemelő. (Pl.: Oroszoknál az erős piros, vörös szín hatalmi jelkép része volt.)

A szinek világa - árnyalatok

(A kép az angol wikipedia képe alapján készül. Eredeti kép)

Ez a bejegyzés egy három részes sorozat első darabja. Ebben részben a színcsaládokról lesz szó és azok felhasználásáról különböző weboldalak esetében. A következő részek tartalma egyenlőre titkos 🙂 Tessék visszanézni.

Meleg színek

Meleg színek

A meleg színek közé tartoznak: piros, narancssárga, citromsárga és ezeknek a színeknek a különböző variációi. Ezek a tűz, az őszi levelek, a napfelkelte és naplemente, energia és szenvedély színei. Mindenkép pozitív színek.

A piros és a citromsárga egyaránt a fő színek közé tartoznak, a narancssárga pedig a kettő közé esik, ami ugyan úgy meleg szín. Ha a weboldaladdal a szenvedélyt, boldogságot, lelkesedést és energiát szeretnéd tükrözni, ez a megfelelő választás.

Piros (fő szín)

Meleg színek - Piros

A piros egy nagyon forró szín. Általában a tűzzel, erőszakkal és hadviseléssel hozzák összefüggésbe, továbbá a szerelem és szenvedély színe is egyben. A történelemben egy volt az ördöggel és a szerelem szimbolikus színe is ez volt. Ez a szín fizikailag is stimulálja az embert, megnöveli a vérnyomás és a légzést is felgyorsítja, továbbá kimutatták, hogy az emberi anyagcserét is fokozza.

A vörös a harag legjelentősebb színe. A piros fontossága például a Broadway vörös szőnyegénél is megjelenik. A piros továbbá veszélyre is figyelmeztet (ezért piros a STOP tábla, a kereszteződésekben a piros lámpa és minden más figyelmeztető tábla).

Kínában a piros szín a jólétet és a boldogságot, szerencsét szimbolizálja. Más keleti országokban a menyasszony piros ruhát visel az esküvő körüli napokban. Dél-Afrikában a piros a gyász színe. Máshol a piros a kommunizmus jelképe (lásd.: Oroszország). A piros szín Afrikában az AIDS elleni küzdelem színe is lett egyben, a [RED] kampány miatt.

A design szakmában a piros könnyen lehet domináns szín. Ha egy egész oldalt egy letisztult, kellemes pirossal készítünk el, akkor nagy sikereket érhetünk el. Ha hatalmat, erőt és szenvedélyt szeretnénk ábrázolni, ez a legmegfelelőbb szín. A piros szín nagyon sokoldalú, hiszen egy világos piros inkább vagány és energetikus, míg egy erősebb árnyalatú inkább elegáns.

Példák:

DarkCrimson

A piros sötétebb és világosabb árnyalata enrgiával és eleganciával tölti fel az oldalt.

Abstraktion

A fekete háttérből pirossal kiemelt szövegek és piros navigáció kiemeli a lényeget.

Bureau

A rendkívül erős piros szín erőt sugároz és mozgalmassá teszi az oldalt.

Croweb Designets

A kis absztrakt elemek és az erős piros szín miatt, a piros itt a vér hatását kelti.

1MCreative

A piros a szürkével és fehérrel professzinalitást és eleganciát sugall.

Narancssárga (másodlagos szín)

Narancssárga (mellék szín)

A narancssárga egy nagyon energetikus és meleg szín. A tompább árnyalata általában az őszre és a földre utal. Főként azért, mert könnyen azonosítjuk a nyár és a tél közti átmenettel, az összel lehuttló sárga levelekkel.

A narancssárga névadó gyümölcse a narancs miatt pedig egészségességre és vitalitásra gondolunk. A grafikákban anélkül magára vonzza a tekintetet, hogy rendelkezne a piros dominanciájával. Épp emiatt sokkal barátságosabb és hívogatóbb is.

Példák:

Curious Romain

A jobb oldali hangsúlyos narancssárga doboz felhívja a figyelmet a tartalmára, ill. a másik oldalon taláható piros címsor is ugyan ezt teszi.

Alamofire

Ezen a képen főként a lángot szimbolizálja.

Webdots

A hangsúlyos narancssárga és a harsány zöld szín együtt az őszi világot adják vissza. A természet fő színei.

Neighborino

A narancssárga itt is hívogató és barátságos megjelenést ad az oldalnak.

The Plant

A mozgalmas fejéc sárga pontjai és figurái cselekvésre kéztetik az embert.

(Citrom)Sárga (fő szín)

Meleg szín - Citromsárga

Ezt a sárgát a gyakran legfényesebb és legenergetikusabb színnek tartják a meleg színek közt. Általában a napsütéssel és a boldogsággal párosítják. Negatív szemszögből a sárga jelent még csalást, gyávaságot és irigységet is (pl.: sárga az irigységtől).

Néhány országban a sárga a remény színe, továbbá sárga kitüntetést kapnak a háborút túlélt és jól teljesítő katonák. Igaz nem olyan erőteljes szín, mint a piros, de ez a szín is birtokolja a piros figyelmeztető jellegét.

A különböző országok esetében ennek a színnek is eltérő jelentései vannak. Egyiptomban például a gyász színe, Japánban a bátorságot képviseli és Indiában a kereskedők színe.

A design-ban a világossárga a boldogság és a vidámság érzését nyújthatja. A halványabb sárgát az unisex öltözékekhez használják babáknál (a kék vagy rózsaszín helyett). A lágy sárga még nyugodtabbá, boldogabbá teszi a látogatót. A sötét és aranysárga antik hatást kölcsönözhet az design-nek (gondoljunk a régi iratokra, ahogy megsárgulnak).

Példák:

Foodtease

A fejlécben használt sárga szín energiával tölti fel és pozitívváa teszi az oldalt.

Artvisiona

A fejléc természetes élénksárga színe és a határozott vonásokkal rendelkező logó nagyon vidám benyomást keltenek.

Cabomba Brothers

A sárga kütyük nagyon jól odaterelik a figyelmet, ahova kell.

Pasikeitimai

A sárga napraforgó egyértelműen a nyárt idézi fel a látogatóban és az aranysárga, antik hatású háttér pedig kellemes, otthoni légkört teremt.

Tangram

A sárga fejléc erőt sugároz.

Hideg szinek

Hideg szinek

Ebbe a csoportba tartozik a zöld, kék és lila – ezek a színek sokkal inkább visszafogottabbak. Főként az éjjel, a víz és a természet színei, amik gyakran megnyugtatják és pihentetik az embereket.

A hideg színek közül a kék az első, ez azt jelenti hogy jól kombinálható más meleg színekkel (sárga a zöldhöz, piros a lilához). A zöld rendelkezik a sárga néhány tulajdonságával, a lila pedig a piros eggyes tulajdonságaival. A hideg színeket szakmai profizmus vagy a látogatók megnyugtatására szokták használni. (Például a Twitter hibaoldala is rengeteg kék színnel készült.)

Zöld (másodlagos szín)

Hideg színek - Zöld

A zöld a kék mellett a föld másik uralkodó színe. A kezdetet és a növekvést, megújulást és gazdagságot szimbolizálja. A zöld esetleg szimbolizálhatja az irigységet, féltékenységet vagy a tapasztalat hiányát is (kezdő).

A zöld rendelkezik a kék nyugtató hatásával de a sárga szín energiáját is magában hordozza. A grafikákban a zöld egyensúlyt és harmóniát teremt. Továbbá jelképezheti az egészséget, stabilitást, megújulást és a természetet. A fényesebb zöldek több energiát hordoznak és szinte vibrálnak, míg az olíva zöld inkább a természetet szimbolizálja. A sötétzöldek még nagyobb stabilitást és még nagyobb bőséget jelképeznek.

Példák:

Rubber Design

A harsányzöld szín természetes hatást ad az egész oldalnak.

Ligonier

A halványzöld szín és a levél motívum erőteljes természetességet sugároz és vibrálást ad az oldalnak.

Plant with Purpose

Minél több olíva árnyalatú zöldet használunk, annál természetesebbé válik a design, ráadásul az oldal esetében tökéletes a színválasztás.

Iavion

A világoszöld, retro feeling nagyon friss és energikus hatást kölcsönöz az oldalnak.

Baynature

Még több olíva zöld, még természetesebb hatással.

Kék (fő szín)

Hideg színek - Kék

A kék szín az angol országokban a szomorúság jelképe, azonban a kék színt sok területen nyugalom és felelősség ábrázolására használják. A halványkék barátságos és üdítő, míg a sötétebb kék inkább a megbízhatóságot szimbolizálja. A kék még értelmezhető a béke színeként is, továbbá spirituális és vallási töltete is van sok vallás és nép körében (pl.: Szűz Mária a katolikus vallásban mindig kék ruhában ábrázolják.)

A kék szín esetében rengeteget számít az árnyalat és a telítettsége. A design-ben nagyon fontosak ezek az árnyalatok, hiszen egy erős kék egészen mást jelent, mint egy világosabb. A halványkéknek nyugtató és pihentető, míg az fényes frissességet és energiát sugároz. Az erős kék kiváló üzleti oldalak létrehozásához vagy olyan oldalakhoz ahol a megbízhatóság kiemelése nagyon fontos.

Példák:

Sman96

A sötét kék megbízhatóságot sugall, míg a többi halvány és világoskék a higgadság érzetét kelti.

Industrial Media

A sötét kék megadja az oldal üzleti arculatát, különösebb a fehér háttérrel együtt. A kék különböző árnyalatai tovább fokozzák az érdeklődést.

a An designers

A fényes, égkék fiatalos hangulatot ad az oldalnak, amit a vörös árnyalataival kiemeli a lényeget.

Mighty Dream

A kék teljes skáláját felhasználja az oldal, ettől rendkívül izgalmasnak és frissnek tűnik az egész.

Fernando Silanes

A tompa kék nagyon laza és nyugodt benyomást kelt a látogatóban.

Lila (másodlagos szín)

Hideg színek - Lila

A lila időtlen idők óta a királyok színe. Ez a szín a piros és kék keverékéből született és mindkettőtől örökölt néhány tulajdonságot. Ez a szín főként a kreativitás és jó képzelőerő szimboluma.

Thaiföldön ez a szín a gyász színe, a katolikus vallás adventi színei közt is szerepel (megbánás színe). A sötétlila főként királyi szín, míg a világosabb a romantikára utal.

A designben jólétet és luxust sugároz. A halványabb, élénkebb lila szín a tavasszal és a romantikával kapcsolatos.

Példák:

Asprey

A lila ezen sötét árnyalata királyi örökség, ami tökéletes az Aspery luxusmárka honlapjához.

avantGrape

A halvány és erős lila szín sok kreativitást sugall.

Monument Mall

A lila sok pirossal – mint ezen az oldalon is – gazdagságot és energikusságot kölcsönöz az oldalnak.

Ian James Cox

Az erőteljes lila háttér az egész oldalnak kreatív hatást kelt.

Alice

A sötétlila ezen az oldalon a luxus hatását kelti.

Semleges színek

Természetes színek - Mind

A semleges színek gyakran háttérként szolgálnak. Emiatt szükség van melletük egy erősebb színre is, de egyes esetekben önmagukban is elég elégnek bizonyulnak egy design-ben. A semleges színekre nagy befolyással vannak az őket körülvevő hideg és meleg színekre.

Fekete

Természetes színek - Fekete

A fekete nem csak a semleges, hanem minden szín közül a legerősebb. Pozitív szemszögből elegancia, hatalom és formalitás szimbóluma. A negatív oldalról pedig a gonosz, halál és a rejtély szimbóluma. Hagyományosan a fekete a halál szimbóluma a nyugati országokban. A fekete szín még jelenthet ellenállást (néhány kultúrában). Továbbá a Halloween-hez és különféle kultuszokban is fontos szerepet kap.

A vélemény a fekete színről megoszlik a design-erek között, de az biztos, hogy az elegancia legkifejezőbb színe. Lehet konzervatív vagy modern, hagyományos vagy rendhagyó, attól függően, hogy milyen színekkel használjuk együtt. A fekete természetességéből kifolyólag mindig egyfajta kifinomultságot és rejtélyességet kölcsönöz a design-nek.

Példák:

DJ Alexander

Az erős fekete szín keveredik a világosabb színekkel és a nagyon erős barna kellő kontúrt ad az egész oldalnak.

Reduce Tu Huella

A fekete a jegyes kék színekkel eléggé hűvös hatást kelt.

Media Soldier

A fekete itt sok szürkével és lime zölddel keveredik, ezáltal sokkal kontúrosabbá teszi az oldalt.

Mark Wallis

Az extra fekete réteg komplexebbé és modernebbé teszi az oldalt.

The Swish Life

Az erőteljes fekete miatt az oldal sokkal komplexebbnek tünik.

Fehér

Természetes színek - Fehér

A színskálán a fekete, mondhatni legnagyobb ellensége a fehér, mégis ez a két szín egészíti ki egymást talán a legjobban. Ahogy a fekete esetében, a fehér is minden meleg és hideg színnel kiválóan keverhető. A fehér szín gyakran a tisztasággal, természetességgel és erényességgel társul. A nyugati országokban a menyasszony fehér ruhát visel az esküvőn. A fehéret még azonosíthatjuk az egészségüggyel, főként az orvosok, ápolónők és fogorvosokra gondolok. Gyakran a jóság szimbólumának is tekintik (pl.: Az angyalok is fehér színnel vannak ábrázolva).

A design területén általában háttérszínként használják, hiszen így más színeket könnyen előtérbe helyezhetnek, anélkül, hogy ellentmondásos lenne a fehérrel. Nagy segítség lehet, ha letisztultságot és egyszerűséget szeretnénk sugallni, ill. a minimalista design kedvelt alapszíne is egyben. A fehér egyaránt ábrázolhatja a nyarat vagy a telet (hó), attól függően, hogy milyen színek veszik körül.

Példák:

Fuel Haus

Az oldal a kéket használja a kontraszt kiegyenlítésére.

Chama inc

Tökéletes példa a minimalista megjelenésre, amiben a feket szín kellő kontrasztod ad a fehérnek.

Clear left

Itt a fehér színt keverik a többi hideg és meleg színnel, ettől olyan kellemes és modern hatása lesz az egésznek.

Timeger

A fehér és szürke kellemes és lágy hatást kölcsönöznek az oldalnak. A ceruza hegyezék és a rajzolt betűk miatt az iskolás éveket idézi fel.

OC vision

A fehér színt itt ismét a többi szín tompítására és az oldal otthonossá tételére használják.

Szürke

Természete színek - Szürke

A szürke is egy semleges szín, de gyakran sorolják a hideg színek közé (pontosabban a hideg színek végére). Sokszor azonosítják a lehangoltsággal és szeszéllyel. A világosabb árnyalatát általában fehérrel, míg az erősebbeket a feketével szokták párosítani a design-ekben.

A szürke lehet konzervatív és formális vagy akár modern is. Egyesek úgy gondolják, a szürke a gyász színe. A vállalatok is ezt a színt gyakran ezt a színt választják honlapjukhoz, mert a formalitás és a szakmaiság nagyon fontos szempont az ilyen típusú honlapoknál. A szürke lehet a fekete árnyéka, de nagyszerűen keverhető a barnával vagy kék színnel is. A szürke hátterek a design szakmában nagyon gyakoriak, ugyan úgy mint a szürke betűk.

Példák:

Adrian Pelletier

A világosszürke visszafogott és csendes hangulatot ad az oldalnak.

Symphony

A világosszrke háttér még modernebbé teszi az oldalt az elrendezés mellett.

Nosotros

A hűvösebb szürke ezen az oldalon modern és kifinomult hatást ad az oldalnak.

aside

A sötét és világosabb szürke plusz a szürke betűk modern hatást kölcsönöznek az oldalnak.

Sheriar Designs

A szürke árnyalatainak széles spektruma kifinomultságot és professzionális megjelenést nyújt az oldalnak.

Barna

Természetes színek - Barna

A barna főként a föld, homok, fa és kő színe. Ez egy temészetes és semleges meleg szín. A barna jelenthet megbízhatóságot és felelősséget, jó állóképességet és földel kapcsolatos dolgokat. Továbbá jelenthet unalmat is.

A designerek főként háttérszínnek használják. Gyakran társul a szín mellé fa vagy kő textúra is. Ez a szín gyakran melegséget és egészséget sugároz. A legerősebb árnyalatát a fekete kiváltására is használható.

Példák:

Ride Momentum

A szürkésbarna itt felelőséget és megbízhatóságot sugall.

Tabor Orthopedics

A narancsos sárga higgadt, megbízható és felelősségtudatot ébreszt a látogatóban.

Lelia Thomas

A sötétbarna háttér föld közelségét szimbolizálják, míg a világosbarna remekül kiemeli a tartalmat.

Austin Town Hall

A famintás grafika a barna szín egyik leggyakoribb felhasználása, ez a meleg barna ábrázolás egészíti ki, az egyébként minimalista design-t.

Dan Craig Music

A szürkésbarna itt a stabilitást érzését és a föld közeléségét kölcsönzi az oldalnak.

Bézs és Sárgásbarna

Természetes szín - Bézs és Tan

A bézs azért különleges szín, mert a meleg és hideg színekhez pontosan ugyan akkora távolságra van, ha mellé rakunk egy meleg színt, még akkor sem kelt meleg hatást. Örökölte a barna melegségét és a fehér hűvösségét, a barna szín miatt néha unalmas hatást kelt. Ez egy konzervatív szín, ezért inkább háttérként szokták használni. Ugyanakkor jámborságot is szimbolizálhat.

A bézst a desginer-ek általában háttérnek használják, emellé gyakran egy papír textúra is társul. Mivel önmagában nem elég kifejező, a körülötte lévő színek fogják meghatározni, hogy a design egészében milyen hatást kelt az oldal.

Példák:

Hello Carsonified

A világos sárgásbarna itt élénk szinekkel keveredik, ezért fiatalos és vidám hatást kelt.

Calicott

A fényesebb sárgásbarna itt konzervatívabb és elegáns érzést sugároz.

Spread Firefox

A citromsárgás-sárgásbarna háttér miatt az egész oldal melegséget sugároz, amit tovább fokoz a narancs és a barna árnyalat.

Tara Brooch

A sárgásbarnát gyakran használják papír-zsák textúrával és annak több szürkés árnyalatát beton vagy kő textúrával.

Tonyleighton

A bézs színű fejléc hagyományos és kifinomult érzést ad a teljes design-nek.

Krémszín és Csontfehér

Természetes színek - Krém és Csontfehér
A krém és csontfehér örökölték a barna néhány meleg tulajdonságát de a fehér hűvösségét is. Ezek a zsínek nagyon gyengék és többnyire a történelmet idézik fel. A csontfehér egy nyugodt szín, a fehér szín tisztaságával, viszont a krémszínnél melegebb.

A design-ben a csontfehét nyugalmat és eleganciát szimbolizálhat, és könnyedén kombinálhatjuk a többi földszínnel, mint a barack vagy az egyszerű barna. Könnyebben társíthatunk hozzá erősebb színeket, hiszen nem teremtünk vele olyan éles kontrasztot, mint a fehér szín esetében.

Példák:

Play Attitude

A háttér csontfehér, emiatt kicsit meleg hatást kelt, míg a többi halványabb hideg szín megteremti az egyensúlyt.

Art in my Coffee

A narancssárgás barna színek felmelegítik a szürkés krémszínű hátteret.

Music City Unsigned

A krémszínű háttér kiegészíti az egyébként kissé hiányos és visszafogott eleganciát az oldalon.

Kari jobe

A krémszínű háttér megerősíti az egész oldalt végigfutó antik vonalat.

Culinary Culture

A design keveri a csontfehéret és más világos színeket, hogy elérje ezt a felettébb elegáns megjelenést.

Összegzés

Gondolom elég kimerítő egyszerre ennyi információ, hiszen minden színnek sok-sok és főleg nagyon különböző hatásai vannak az emberekre. Epen ezért itt egy kis összefoglaló a korábbiakról.

 • Piros: szenvedély, szerelem, düh
 • Narancssárga: energia, boldogság, egészség
 • Sárga: boldogság, remény, csalás
 • Zöld: az új kezdete, bőség, természet
 • Kék: higgadtság, felelősség, szomorúság
 • Lila: kretivitás, királyi, gazdagság
 • Fekete: rejtélyes, elegáns, ördög
 • Szürke: szomorú, konzervatív, formális
 • Fehér: természetes, egyszerű, erényes
 • Barna: természet, megbízhatóság, stabil
 • Bézs és sárgásbarna: konzervatív, tompa, semleges
 • Krémszín és csontfehér: nyugodt, elegáns, természetes

Források:

A teljes cikk eredetileg angol, csupán magyarra lett fordítva. Eredeti nyelven elérhető a Smashing Magazine oldalán.

Ha valakit alaposabban érdekelnek a színek, látogasson el a Wikipedia / Szín oldalra.

Koller József írása –

Közel tíz éve foglalkozom informatikával, azon belül főként a webfejlesztéssel. Nem vagyok designer, de ettől teljesen függetlenül rajongok a szépen megtervezett grafikákért. Munkám első sorban a háttérben zajlik, ugyanis "kódolással" foglalkozom.

 • Ha tetszett a cikk, osztd meg!

Eddig 9 hozzászólás érkezett. Szólj hozzá!

 1. Pingback: Színelméle - A szinek jelentése | orosznyet

 2. Pingback: A színelmélet (2. rész) – Fogalmak és Kifejezések » Kiskapu Blog

 3. Pingback: A színelmélet (3. rész) – Készíts saját palettát » Kiskapu Blog

 4. nezach

  Kiváló cikk, gratula! Sok ilyet még!

 5. István Péter

  Mér nem irtak krémről!!!!

 6. Pingback: Színek és jelentéseik | TABOO MAGAZIN

 7. Rontó Péter

  Szerettem az oldalt, visszatérek!

A kommentelési lehetőség zárolva van ehhez a cikkhez.

Partnereink

ONetDev webfejlesztés

PlayBlink Steam nyereményjáték

PrivateTunnel ingyenes VPN

Jateknaplo.blog.hu indie játék blog

Támogatás

A Webragacson nem jelenítünk meg hirdetéseket mert mi sem szeretjük ha mindenhonnan reklámok kandikálnak. Azonban ennek ellenére az oldal működtetése pénzt kíván, a cikkek megírása pedig sok energiát és időt. Ha kedveled a munkásságunk és PayPal felhasználó vagy, a lentebbi "Donate" gomb segítségével támogathatsz minket.

Designed by Webragacs (A Smashing Magazine ötlete alapján). © 2012 WEBRAGACS. MINDEN JOG FENNTARTVA. Az oldalt a Wordpress motorja hajtja.